Centenáriumi Ünnepi Közgyűlés
 

Centenáriumi Ünnepi Közgyűlés

2024.05.10. 20:09

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte pénteken délután az Alba Regia Atlétikai Klub a Városháza Dísztermében. Az eseményen megemlékeztek az elmúlt évtizedek nagy eredményeiről, valamint díjazták az ARAK kiemelkedő sportolóit, edzőit, vezetőit.

Galéria>>>

VIDEO>>>

Az Alba Regia Atlétikai Klub 1924-ben első székesfehérvári atlétikai klubként alakult meg. Az alapítók az I. világháború és trianoni döntés utáni helyzetben szerettek volna megoldást találni a társadalom mozgásban tartására. Az ARAK az első időkben, Dr. Havranek József elnöksége alatt a Sóstó környékén számos sportágban biztosított lehetőséget a mozgásra a lakosságnak. A múltkori ARAK történelme 1924 és 1948 között zajlott, az 1989-es rendszerváltásig a városban elsősorban a Videoton SC biztosított lehetőséget az atletizálásra. A Videoton SC szakosztályainak megszűnése után 1993-ban, a József Attila Gimnáziumban alapították meg az újkori ARAK-ot. A klub rövid időn belül az ország atlétikaéletének egyik meghatározó szereplője lett. Nagy áttörést jelentett 2014-ben a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ átadása, ahol színvonalas edzési és versenyzési lehetőségük van az ARAK atlétáinak. Évről évre nagy sikerrel rendezik meg az ARAKAKTIV utánpótlás-programot, ami a város valamennyi általános iskolását megmozgatja.

Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub 2002 óta regnáló elnöke ünnepi köszöntőjében felidézte a 100 éves klub alapításának körülményeit. Az alapítók azzal a céllal hozták létre a klubot, hogy megőrizzék a fiatalok testi és lelki egészségét, amely feladatot csak széleskörű összefogással tudták megoldani. Az újkori vezetőség nagy kihívása volt, hogy 1989-ben megteremtse a folytatás lehetőségét. Új, önálló klubot alakítottak, mely a nagy előd nevét viselte. „A megérzéseimre és a tapasztalataimra támaszkodva úgy vélem, hogy jól választottunk. Az elmúlt 30 évben több tízezer fiatallal ismertettük meg az atlétika sportágat.” – fogalmazott Hirt Károly, aki a számok nyelvére is lefordította az ARAK-sikereket. A magyar bajnokságokban 2005 dobogós helyezés, 710 magyar bajnoki cím, 272 válogatott sportoló és 320 válogatottság. Az elnök elmondta, tisztában vannak a felelőségükkel: „Stabil az értékrendünk. Nem fordulhat elő, hogy valamelyik kollega egyéni ambíciója a sportolók érdeke elé kerüljön.”  Hirt Károly köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen formában is támogatta az ARAK-ot az elmúlt évtizedekben.

Ez a 100 éves klub nem csak a város, de a magyar sport szempontjából is meghatározó. A város kulturális és sportéletében fontos közösségek alakultak ki, ezek közé tartozik az Alba Regia Atlétikai Klub is – fogalmazott köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki méltatta azt a kivételes munkát, melynek köszönhetően az ARAK a fehérvári és az országos sportéletnek is szép eredményeket szállít. Kiemelte, hogy mindenki, aki ennek a közösségnek a tagja, a legkisebbtől a legidősebbig nagyon fontos alkotóeleme ezeknek a sikereknek. Örömmel látja, hogy a klubnak mindig vannak álmai, céljai és stratégiája ezek megvalósításához.

Az ünnepi közgyűlésen az Alba Regia Atlétikai Klub kiosztotta az elmúlt évtizedek munkájáért járó elismeréseket is:

Ezüst Érdemérmet vehetett át Mátó Sára és Takács Boglárka.

Arany Érdemérmet vehetett át Korányi Balázs, Listár Nikolett, Szabó Dániel és Tölgyesi Balázs.

Centenáriumi Emlékplakettet vehetett át: Babos Rita, Borsányi Zoltán, Fehér János, Miklós Éva, Oláh Roland, Pintér Béla, Pokrovenszki Lászlóné, Pokrovenszki László, Dr. Stein Barnabás, Szabolcsné Koncsag Éva, Dr. Tímár Levente, Vaskó Zoltán, Vass János, Dr. Végh Tibor, Zsigovics Natália. A díjazásban poszthumusz részesült Halla Ernő, László István és Molnár Róbert.

Arany Plakettet vehetett át Fent Mariann, Halász Géza, Olasz Tamás, Pápai János, Varga Tamás, Véninger Katalin.

A Tölgyesi Ferenc Emlékdíjat Dr. Világosi Gábor vehette át.

fotó: Ambrus László