kezdőoldal

  MENU
  AKTIV
 
 
 
  ARAKocska
 
 
   
 
  TÁMOGATÓINK
 

fehervar_logo_1.jpg
SZÉKESFEHÉRVÁR MJV ÖNKORMÁNYZATA

e.on_logo_1..jpg

albazlogo.jpg

VISZLO_TRANSZ.jpg


 

  Linkek
 

maszjologo.bmp

iaaf_smallest.jpg
 
eaa_smallest.jpg

Fejér Megyei Hírlap

Fehérvári érmek fedett pályán

Budapest - A múlt hét végén a Syma-csarnokban rendezték az ifjúságiak és juniorok számára a fedett pályás atlétikai ob-t, természetesen a székfehérvári klubok is megjelentek.

2010. február. 09. kedd | Szerző: Bobory Balázs

Az ARAK nagyobb létszámmal utazott a versenyre, igaz, a fehérváriak nem tudtak ideális körülmények között készülni az ob-ra, de érmeket, jó helyezéseket így is elértek versenyzőik.

Az ifjúságiak között a sprinter Hegedűs Ádám sűrű két napot tudhat maga mögött, de nem sikertelent. Az ARAK tehetsége 200 méteren bajnok lett, 60-on bronzérmet szerzett, míg 400-on negyedikként ért célba. A fehérvári 4x200-as váltó hatodik lett, Ádám itt is szerephez jutott.

Az ifjúsági lányoknál Pálinkás Dórának voltak jó esélyei éremszerzésre a sprintszámokban, az ifjú sportoló hölgy 60-on negyedik lett, de 200-on egy helyet előrelépett, és bronzmedálnak örülhetett.

Nagy kérdés volt az ugyancsak ifjúsági Bese Zsófia indulása sérülés miatt, szerencsére a versenyző rajthoz állt, és ha már ott volt, akkor megnyerte a hármasugrást 11,98 méterrel. Huszár Kitti ugyanebben a számban negyedik helyen zárt.

A junioroknál Farkas Dáriusz 1500 és 3000 méteren indult, és egyaránt a harmadik helyen ért célba, két bronzérmet hozzátéve a kollekcióhoz. Férfihármasugrásban László Dávid egy hellyel és két centiméterrel csúszott le a dobogóról.

A nőknél Frey Virág bejutott a 60 méteres síkfutás döntőjébe, ahol végül a negyedik helyen zárt. Borsányi Gyöngyi távol- és hármasugrásban állt rajthoz, érmet az utóbbiban szerzett, hiszen harmadik lett, míg előbbiben a kilencedik helyen zárt.

Az ARAK összességében így hét éremmel zárta az országos bajnokságot, az előzmények ismeretében talán ez volt az elvárható tőlük.

Sportmenedzsert a program élére!

Székesfehérvár - Az Alba Regia Atlétikai Klub a 2009-es versenyszezonban is remek eredményeket ért el, az ország több mint száz egyesületének rangsorában a pontszámok alapján a 8. helyen végzett.

Az ARAK mögött álló esztendő nem volt könnyű, egy évvel ezelőtt több problémával is szembe kellett néznie az atlétáknak. A nehézségeket leküzdötte az egyesület, és a korábbihoz hasonló eredményességgel zárt. Hirt Károly elnök és Tölgyesi Előd szakosztályvezető több pozitívumról is számot adhatott évértékelőjében.

- Értékes, eredményes szezon áll az ARAK mögött, de kezdjük kellemetlen témával. Mennyire rázta meg a klubot a válság?

Hirt Károly: - Azt hiszem, nem csak a sportegyesületeknél, hanem a gazdasági életben is úgy működik: ha vannak tartalékaid, akkor túl-élheted a nehéz időszakot. Nekünk nem anyagi megtakarításunk volt, hanem a kollektívában rejlett az erőnk, az elnökség, az edzők és a versenyzők segítségével sikerült olyan intézkedéseket hozni, amelynek köszönhetően átvészeljük ezt az időszakot. A korábbi évekhez hasonlóan idén sem lesz adósságunk.

Tölgyesi Előd: - Az év elején borúlátóak voltunk, csak szerettük volna valahogy túlélni ezt az esztendőt, aztán kedvezően alakultak számunkra a dolgok, és az eredményességen sem látszottak meg a nehézségek.

- Ezzel összefügg, de már vidámabb téma: bő egy hónnappal ezelőtt Székesfehérvár lett az ország három utánpótlás központjának egyike...

H. K.: - Ez óriási lehetőség és feladat a számunkra. Összesen 12 egyesület pályázott a címre, komoly feltételeket szabott a Magyar Atlétikai Szövetség, nagy öröm és büszkeség, hogy a kiválasztottak egyike lehetünk. Mostantól nem csak a túlélés lehet a célunk, optimisták vagyunk.

- Beszéljünk a sportról. Egy éve az ARAK elvesztette egyik legfontosabb versenyzőjét, Listár Nikit. Nem féltek attól, hogy esetleg ez meglátszik az eredményeken?

H. K.: - Tavaly, ebben az időszakban sok negatívum történt életünkben. A recesszió mellett Listár Nikolett bejelentette, hogy visszavonul, egy másik fontos versenyzőnk, a magasugró Vaskó Zoltán pedig súlyos sérüléséből lábadozott, kérdéses volt, hogy folytathatja-e karrierjét. Ilyen előjelek ellenére remekül sikerült a 2009-es esztendő.

T. E.: - Sokáig bíztunk benne, hogy Niki visszatér hozzánk. A nyáron beszállt a női váltóba, ám világos, hogy már nem tervez élsportolói pályafutást. Vaskó Zoli sorsa a napokban dőlt el, sajnos be kellett fejeznie a versenyzést, de marad az ARAK kötelékében, és edző lesz. Az egyesületünkre jellemző, hogy a versenyzőink a civil életben is jól teljesítenek. Zoli most fejezi be az egyetemet, egyénisége, habitusa, tapasztalata alkalmas arra, hogy segítse, tanítsa a fiatalokat.

- Jó pár arakos tündökölt helyettük ebben a szezonban...

H. K.: - Ennek köszönhető, hogy az eredményeket összesítő országos listán a 8. helyen végeztünk. A legjobb 12 jelenti az elit kategóriát, megalakulásunk óta csak egyszer nem kerültünk ebbe a körbe. Sokat tett az eredményességért a teljesség igénye nélkül az idén öt bajnoki címet szerző Babos Rita, Molnár Balázs, Zsigovics Natália, vagy éppen a hármasugró Borsányi Gyöngyi. Persze akadtak nehézségek is, Végh Tibor az amerikai tanulmányai miatt nem tudott hazatérni a magyar bajnokságra, Zsigovics Nati pedig sérülései miatt sem a fedett pályás, sem a szabad téri felnőtt ob-n nem tudott indulni. Ezzel együtt 24 magyar bajnoki címet szereztünk, a fiatalok ráadásul a nemzetközi porondon is megállták a helyüket. Három atlétánk - Bese Zsófi, Frey Virág, Borsányi Gyöngyi - szerepelt az ifjúsági világbajnokságon, utóbbi pedig az Európai ifjúsági olimpiai fesztiválon országos csúcsot ért el. Zsigovics Nati a junior Eb-n futott, de megemlíthetem a junior tehetség Farkas Dáriuszt, vagy a serdülő válogatott Huszár Kittit.

T. E.: Most is akadnak problémáink a jövőre nézve: Zsigovics térdszalagszakadása után még több hónapig lábadozni fog. Végh Tibi és Molnár Balázs viszont 2010-ben az összes fontos hazai versenyen rajthoz állhat. A fiatalok tehetségesek, reméljük, sok örömünk lesz bennük a következő évben is.

A serdülő atléták nyolc bajnoki címet szereztek

A legtöbb aranyérem az ARAK-hoz került

Tatabánya - Kiváló versenyidő fogadta az ország 13-15 éves atlétáit az országos bajnokságon. A kétnapos tatabányai rendezvényre 74 egyesület összesen 1410 nevezést küldött.

Kiemelkedően szerepeltek a fehérvári sprinterek. A legeredményesebb versenyző három bajnoki címmel Hegedűs Ádám lett, aki első nap 100 méteren, 400 méteren, vasárnap pedig a közbülső sprint számban, 200 méteren utasított minden 15 évest maga mögé. Duplázott Horváth Klára, aki szintén a sprint számokban, 80 méteren és 300 méteren nyert jó idővel a 13 évesek népes mezőnyében. Pálinkás Dóra a 15 éves lányoknál a 100 méteren elsőnek szakította át a célt, a félkörös vágtaszámban pedig második lett. Szőke Evelin a lányok egykörös versenyében bronzérmet szerzett, 200 méteren pedig Pálinkás Dóra mögött a negyedik lett. A középtávfutók közül Kozics Patrik egyéni csúccsal nyerte az 1500 méteres akadályfutást a 15 évesek között, Kiss Fanni ugyanezen a távon a dobogó második fokára állhatott a 14 éveseknél.

A legfiatalabbaknál Varga-Márfi Milán lett ezüstérmes az 1000 méteres akadályfutásban. Az ügyességi versenyzők közül a 13 éveseknél Fördős Bence súlylökésben nyert bajnoki címet, és ezzel az ARAK nyolcadik bajnoki címét ezen a hosszúra nyúlt, de sikeres hétvégén. Összesen 39 szakosztály nyert bajnokságot, de nyolcat csak a fehérváriak. Természetesen a legtöbb aranyérmet nyert egyesület az ARAK lett.

A serdülők az élen maradnának

Megjelenés dátuma: 2009. szeptember 23. 04:29
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár - A Magyar Atlétikai Szövetség Székesfehérvárt, az ARAK egyesületét is utánpótlásközpont címmel ruházta fel, miután a szakosztály sikeresen pályázott a Sport XXI. Programra.

Az ARAK három évre nyerte el az utánpótlásközpont címet, és minden esztendőben 5,2 millió forintos támogatást kap. A fehérváriak büszkék lehetnek, hiszen komoly konkurenciájuk akadt, Tatabánya és Veszprém mellett pályázott négy budapesti, illetve főváros környéki egyesület.

- A MASZ régóta tervezte - kezdte Hirt Károly, az ARAK elnöke -, hogy nem aprózza szét az utánpótlásra szánt összegeket, és most elérkezettnek látta az időt, hogy a Nemzeti Utánpótlás Nevelési Intézettől kapott állami támogatásnak egy részét erről az összegről leválassza, és Kelet-, Nyugat- és Közép-Magyarországon egy-egy utánpótlásközpontot alakít ki. Régóta dédelgetett álmunk, hogy a szövetség kívülről is támogassa munkánkat, hiszen a filozófiánk szerint mi saját nevelésű versenyzőkkel szeretnénk eredményeket elérni. A sikeres pályázathoz az kellett az eredményességen túl, hogy olyan létesítmény-hátterünk van, ami lehetővé teszi a komoly versenyek megrendezését. Tizenhárom pályázat érkezett a szövetségbe, végül Fehérvár mellett Békéscsaba és Szombathely nyert, de bármelyik munka alkalmas lett volna megvalósításra.

- Mire lehet, mire kell fordítani az évi 5,2 millió forintot?

- Sportágunkban ez nem kis pénznek számít. A kollégáimnak leszögeztem: azzal, hogy ezt az összeget elnyertük, nem a költségvetésünket egészítjük ki, hanem szigorúan arra a programra fordítjuk, amit a pályázatunkban leírtunk. A neve AKTIV, vagyis Atlétikai Kiválasztó Tehetségkutató Iskolai Versenyprogram. Az alsó tagozatos iskolásoktól 12 éves korig évfolyamonként, iskolák között télen és tavasszal egy versenysorozatot indítunk. Ez nem konkrétan atlétikai, hanem atlétikai jellegű viadal lesz. Elsősorban csapat- és váltóversenyeket tervezünk játékos formában. A résztvevők komoly merítési lehetőséget jelentenek a számunkra, az általunk jónak mondott adottságú gyerekeket pedig megpróbáljuk kiválogatni.

- A program megvalósítását, lebonyolítását ki koordinálja majd?

- Egy főfoglalkozású munkatársat keresünk, akit pályázat útján választunk majd ki. Ennek a személynek lesz a fő feladata, hogy vonzóbbá tegye a versenyeket, sportágat. Sokoldalú szakember jelentkezését várjuk, akinek feladata lesz a kapcsolattartás a médiával, az iskolákkal, szülőkkel, gyerekekkel, az önkormányzat sportbizottságával, támogatókkal, de még sorolhatnám. A sorozatnak arculatot kell adni, ez is a tevékenységi kör fontos része lesz.

- Mikor várható, hogy megrendezésre kerül az első verseny?

- Kicsit futunk az események után, egyelőre még a NUPI és a MASZ sem kötötte meg a szerződést, így ez velünk sem történhetett meg. Abban bízom, hogy decemberben megkezdődhet a program, ha mégsem, akkor ez tavaszra tolódik.

ARAK: az utánpótlás Közép-magyarországi fellegvára lett

Megjelenés dátuma: 2009. szeptember 22. 19:47
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Székesfehérvárt, az ARAK egyesületét is utánpótlásközpont címmel ruházta fel, miután a szakosztály sikeresen pályázott a Sport XXI. Programra.

Az ARAK három évre nyerte el az utánpótlásközpont címet, és minden esztendőben 5,2 millió forintos támogatást kap. A fehérváriak büszkék lehetnek, hiszen komoly konkurenciájuk akadt, Tatabánya és Veszprém mellett pályázott négy  budapesti, illetve főváros környéki egyesület.
- A MASZ régóta tervezte, hogy nem aprózza szét az utánpótlásra szánt összegeket, és most elérkezettnek látta az időt, hogy a Nemzeti Utánpótlás Nevelési Intézettől kapott állami támogatásnak egy részét erről az összegről leválassza, és Kelet-, Nyugat- és Közép-Magyarországon egy-egy utánpótlásközpontot alakít ki. Régóta dédelgetett álmunk, hogy a szövetség kívülről is támogassa munkánkat, hiszen a filozófiánk szerint mi saját nevelésű versenyzőkkel szeretnénk eredményeket elérni. A sikeres pályázathoz az kellett az eredményességen túl, hogy olyan létesítmény-hátterünk van, ami lehetővé teszi a komoly versenyek megrendezését. Tizenhárom pályázat érkezett a szövetségbe, végül Fehérvár mellett  Békéscsaba és Szombathely nyert, de bármelyik munka alkalmas lett volna megvalósításra - monta el honlapunknak Hirt Károly, az ARAK elnöke.

Hosszútávfutók napja a Velencei-tónál

Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 31. 04:29
Szerző: Silye Sándor

Velence - Második alkalommal rendezték meg a Velencei-tó Szupermaraton futóversenyt, mégpedig két távon, és három kategóriában. De emellett lehetőségük volt az érdeklődőknek az örömfutásra is.
A reggel még némi bágyadt napsütéssel, párás meleggel köszöntötte a Velencére érkezőket. A délelőtt a 27, vagy 54 kilométeres távnak nekifeszülőket erős széllel kínálta meg, repítette őket előre, vagy fogta vissza, attól függően ki, milyen irányba tartott. Sokan, nagyon sokan jöttek a start helyszínére, a gyógyfürdő előtti területre. Összesen 412 bátor vállalkozó vágott neki a csak érdeklődők számára iszonyatosan hosszúnak tűnő távoknak. Az egyszerű földi halandó hitetlenkedve lengetheti meg a kalapját a sima maratonisták előtt, az ám, de itt szupermaraton (is) volt, és a két táv közötti 12 kilométer is eszeveszett vállalkozás sokak számára. Ráadásul 286 fő egyedül futott, a többiek a váltószámra vállalkoztak. Köztük két ARAK-csapattal.

- Nagyszerű a futópróba karitatív mivolta, ezért indultunk mi is. És ha már itt vagyunk, nyerni is szeretnénk, hiszen ez a sportolói lét értelme - mondta Hirt Károly, az atlétákat ide is elkísérő elnök.

A tömeg nekilódult, az út mentén drukkerek (kibicek) hada biztatta a könnyedén, vagy erőlködve futókat. Volt, akinek már a táv felénél lassult a járása, gyorsult a pulzusa, többen sétára is váltottak. Hogy aztán nekilóduljanak újra és újra. Természetesen a váltó ért elsőnek a célba, az ARAK férfiváltója, és a nemrég válogatottá lett alig egy éve futó Farkas Dáriusz volt a befutó emberük.

- Kilenc és fél kilométer jutott rám, azt nem mondom, hogy könnyed, laza gyakorlat volt, de mégis jólesett a futás, örülök, hogy a kosárlabda után rátaláltam az igazi sportra. Nem a győzelem volt ezúttal a fontos, de persze jó volt tudni, hogy az első helyen értünk be - mondta.

Apropó, kosárlabda! Amott Nagy György, az Alba Regia SC hajdani centere leste barátja, Szabolcs Ferenc beérkeztét. Persze, hogy örültek egymásnak!

- Jó érzés volt célba érni - lihegte a Vidi volt bedobója.

- A táv alatt volt időm gondolkozni az élet dolgain. A jó időeredmény elérése volt a fontos a számomra, ez most győzelemmel párosult - jelentette ki Balogh Bettina Komlóról, a női győztes.

Jöttek az ország valamennyi pontjáról futók, illetve külföldről önkéntes vasemberek, így Szlovákiából, Ausztriából és Németországból.

- Az interneten láttuk, hogy lesz ez a viadal, családostul, kutyástul autóba ültünk Düsseldorfban, és jöttünk - így Ralf Hupp.

Kegyes Péter Gödről a feleségével futott, miközben gyerekkocsiban tolta maga előtt apró gyermekét. A kicsi a végére elaludt, kegyes volt hozzá a sors...

A rajt másfél órát késett, délután leszakadt az ég, zuhogott, de akkor már csak néhányan voltak kint. Közben a tó másik oldalán, az Északi-strandon a Rajkó-zenekar és Vincze Lilla gondoskodott a sátorban türelmesen várakozóknak a szórakozásáról.

Jó nap volt ez a futásra.

A győztesek

Futottak, célba értek. Ki előbb, ki később. Volt, aki győzött, volt, aki csak célba ért és nyert. Élményt, mert bebizonyíthatta, képes a nagy csodára. Az igazi győzők az alábbiak: Makai Sándor (Budapest) a férfiaknál, Balogh Bettina a nőknél 27 kilométeren, a váltót e távon az ARAK nyerte, 54 kilométeren Pleiveisz István szoros befutóval diadalmaskodott, váltóban Vérteskozma az első

Két ARAK-os a tájfutó vb-n
Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 19. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Miskolc - Tegnap megnyitóval megkezdődött Miskolcon a 26. tájékozódásifutó-világbajnokság, ahol ketten is képviselik a székesfehérvári ARAK Tájfutó Szakosztályát.

Versenyzőként Gyurkó Fanni, aki rövid- és hosszú távon, valamint váltóban is indul a magyar válogatott tagjaként, a versenyhez elengedhetetlenül szükséges térképek készítői között pedig ott találjuk a pusztavámi Somlai Gábort, az ARAK térképhelyesbítőjét is. Remélhetőleg mindketten tudásuk legjavát nyújtják Miskolcon.
Kellemesen csalódtak
Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 04. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár (bb) - Az ARAK atlétái az előzetes elvárásokhoz képest jobban szerepeltek az elmúlt hét végén a Puskás Stadionban megrendezett országos bajnokságon.

Ahogy azt Tölgyesi Előd, az ARAK szakosztályvezetője vasárnap este kifejezte: a két aranyérem, a négy ezüst és egy bronz medál számában és színeiben is felülmúlta az előzetes várakozásokat.

- Az ob előtt akadtak problémák, és így azt gondoltuk: nem biztos, hogy sikerült megismételni azokat az eredményeket, amelyeket a korábbi években - mondta Tölgyesi. - Egy évvel ezelőtt a sprintereink Listár Nikivel az élen rengeteg éremesélyre jogosítottak fel minket, aztán élversenyzőnk abbahagyta az aktív pályafutását, így favoritjaink száma csökkent. Szerencsére Niki júniusban hazatért Spanyolországból, és úgy döntött, segít a váltócsapatainknak, rutinja pedig sokat jelentett, a 4x100-as és a 4x400-as viadalban is ezüstérmes lett az ARAK. Utóbbi mindenképpen bravúr, hiszen teljesen új összeállításban futottak a lányok.

Valóban, hiszen nagy érvágásnak számított, hogy Zsigovics Natália egy makacs húzódás miatt sem egyéniben, sem váltóban nem állhatott rajthoz a Puskás stadionban, Varga Tamás sprinteredző tanítványai azonban kihozták magukból a maximumot.

- Az igazán nagy esélyeseink, mint például Molnár Balázs 400 gáton, vagy Babos Rita hármasugrásban hozták a kötelezőt, ők szerezték aranyérmeinket. Molnár ezúttal nem futott egyéni csúcsot - noha szombaton 400 méteres síkfutásban ez sikerült neki -, de rendkívül magabiztos versenyzéssel nyert. Babos Rita számára kissé zaklatott volt ez az ob, hiszen a hármasugrás mellett magas- és távolugrásban is ezüstérmet nyert, illetve Zsigovics Natália helyére a 4x400-as váltóba is be kellett ugrania, de nagyszerűen helytállt, és hozta azt, amit egy ilyen szituációban el lehetett várni tőle - mondta Tölgyesi Előd.

Az ARAK ezzel a szerepléssel továbbra is tartja pozícióját Magyarországon, a sportágak királynőjében, a fehérváriak továbbra is az élklubok közé tartoznak, és szerencsére rengeteg a fiatal tehetség, aki a következő időkben eredményes lehet.

Hirt Károly, az ARAK elnöke nem véletlenül volt mosolygós kedvében vasárnap este, az ob után: Bár az előjelek nem voltak kedvezőek, sikerült bizonyítanunk - mondta a sportvezető, aki hozzátette, Listár Nikolett aktiválása sokat jelentett az egyesületnek, sprinter gyors volt és eredményes.

Talán ezek a sikerek Nikit arra ösztönözhetik, hogy ne szakítson végleg az atlétikával...

Eredményes hétvégén vannak túl az ARAK atlétái

Megjelenés dátuma: 2009. augusztus 03. 04:29
Szerző: Silye Sándor

Budapest - Két arany-, négy ezüst- és egy bronzérem volt az ARAK atlétikai szakosztályának a termése a Puskás Ferenc Stadionban megrendezett országos bajnokságon.

- A versenyzőink hozták a tőlük elvárhatót - mondta nyugodtan Tölgyesi Előd, az ARAK szakosztály-vezetője az ob első napja után. A fehérváriak ugyan nem nyertek aranyérmet szombaton, de a realitás szerint ez nem is volt elvárható.

Örömre azért akadt ok bőven, hiszen Molnár Balázs egyén csúccsal száguldott a bronzéremig kiegészítő számában, 400 méteres síkfutásban, és Babos Rita is kitett magért távolugrásban: a hatméteres határt áttörve, 6,04-el lett második. A 4x100-as női váltó (Nyusa Viktória, Frey Virág, Listár Nikolett, Turcsik Katalin) is érmet hozott, másodikként értek célba a lányok. Örvendetes és nagyszerű, hogy Listár Nikolett fél éves kihagyás után egy ilyen szerepléssel tért vissza, és segítette az ARAK-ot éremhez.

Ugyancsak szombaton még Reichardt Ronald hármasugrásban hetedik, magasugrásban nyolcadik helyen zárt, Turcsik Katalin pedig a 100 méteres síkfutás döntőjében hatodik lett.

A második napon már komoly aranyesélyei voltak az ARAK-nak, hiszen Molnár Balázs és Babos Rita is elsőszámú favoritnak számított fő számában.

Nem is kellett csalódniuk a fehérváriaknak, Molnár magabiztos versenyzéssel tudatosította a többiekben, hogy nincs esélyük, a hajrában már a biztonságra törekedett, és 52.23 másodperces idővel győzött. Ez valamivel elmarad a két hete, az ARAK Kupán futott egyéni csúcsától, de most elsősorban a bajnoki cím volt a lényeg.

Babos Ritának kemény hétvégéje volt, hiszen fő száma, a hármasugrás mellett magas- és távolugrásban is rajthoz állt, de be kellett ugrania a 4x400-as váltóba is. A fehérvári atlétahölgy nem maradt elsőség nélkül, beteljesítette a jóslatokat, és 13,39 méteres eredménnyel megnyerte a hármasugrást. Ez az eredmény a körülmények ismeretében reális és elfogadható.

Ahogy ennek a számnak vége lett, Babos átsétált a magasugrás helysínéhez és elkezdett versenyezni. Pech, de úgy lett 181 centiméterrel ezüstérmes, hogy vetélytársa elsőre ugrotta ezt a magasságot, ő pedig másodszorra, így lett második, de természetesen ez így is szép eredmény.

A 4x400 méteres női váltó volt a hab a tortán, a fehérváriak soha nem látott összeállításban - Frey, Listár, Babos, Turcsik - futottak, és nagy bravúrt hajtottak végre, hiszen az eredményhirdetéskor ezüstérmet vehettek át. Eredetileg harmadikként értek célba, de a veszprémieket utólag kizárták, így fényesedett a medál a dobogón.

Érdekesség, hogy Babos Rita egy arany- és három ezüstéremmel az egyik legeredményesebb atléta volt az ob-n, de Listár Niki is büszke lehet, hiszen hosszú kihagyás után két második helyezést tudhat a magáénak.

A zárónapon is akadtak még egyéb értékes helyezések. Az ifjúsági Borsányi Gyöngyi élete második legjobb eredményét elérve, 12,59 méterrel hetedik helyen zárt, Turcsik Katalin pedig 200 méteren hatodik lett.

Az ARAK szereplése várakozáson felüli, mind az érmek számát, mind színét tekintetbe véve.

Az ARAK atlétái közül többen is éremesélyesek lehetnek az országos bajnokságon
Megjelenés dátuma: 2009. július 31. 04:29
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár - Az atléták a szombaton és vasárnap rendezendő országos bajnokságra készülnek. Az ARAK olyan reménységekkel vág neki a megmérettetésnek, mint Borsányi Gyöngyi.

Az ifjú hölgy a két hete megrendezett Európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, Tamperében ötödik helyet szerzett, mégpedig úgy, hogy saját egyéni rekordját a döntő hat ugrásából négyszer megjavította. Borsányi Gyöngyi a télen próbálta ki magát először hármasugrásban, Finnországban pedig már 12,74 méterre repült.

- Az ifjúsági világbajnokságon nem sikerült a döntőbe kerülnöm, az edzőm, Tölgyesi Előd pedig azt is elmondta, nem tragédia, ha ez Tamperében sem jön össze. Az egyéni csúcsomat azért mindenképpen szerettem volna megjavítani Tamperében - kezdte Borsányi Gyöngyi.

- Ez már a selejtezők során sikerült, pedig nem voltak ideálisak a körülmények.

- Igen, zuhogott az eső, ez pedig a vetélytársakat megzavarta. Nekem sikerült fejben úgy felkészülnöm a viadalra, hogy már akkor sikerült egy centimétert javítanom a legjobb eredményemen.

- A döntő napján pedig egyenesen remekelt.

- Hat kísérletem volt, és négyszer sikerült az addigi legjobbamon javítani, végül 12,72 méter lett a legjobb ugrásom. Nem számítottam ekkora javulásra, az idő nagyszerű volt, és jó formában éreztem magam.

- Az edzője itthon maradt. Ki segített önnek a versenyzés folyamán?

- A magyar csapat ugróit segítette egy edző, aki a nekifutásban adott néhány tanácsot, az ugrásba nem akart beleszólni. Tölgyesi Előddel a selejtezők és a döntő után is beszéltünk telefonon, illetve kaptam néhány bátorító sms-t is itthonról, ez amolyan lelki fröccs volt.

- A továbbiakban milyen eredményt tűz ki maga elé?

- A hét végén elindulok az országos bajnokságon, ahol ismét szeretnék az egyéni legjobbam környékén ugrani. A csapatbajnokságon, remélem, lesz hármasugró csapat, majd télen, a fedett bajnokságon jó lenne egy szép eredményt elérni. Centiméterekről nem beszélnék, sok múlik az alapozáson, a felkészülésen.

- Gyöngyi jelenlegi eredménye a harmadik legjobb a magyar mezőnyben, így ha sikerül megismételnie tamperei produkcióját, akkor dobogós lehet a felnőtt ob-n - jelentette ki Tölgyesi Előd, az ARAK szakosztályvezetője. - Szerencsére minden adottsága megvan ahhoz, hogy továbbra is szépen fejlődjön és jövőre egy szép kerek számot elérjen... Egy év múlva elsőéves juniorversenyző lesz, nemzetközi szinten két esztendő múlva várhatunk igazán kiemelkedő eredményt tőle.

A szakember beszélt az előttünk álló, Puskás-stadionban rendezendő ob-ról is, ahol Babos Ritától hármas-, magas- és távolugrásban is fényes érem várható, Molnár Balázs 400 gáton is elsőszámú esélyes, de nem szabad megfeledkezni a hölgy sprinterekről sem. Zsigovics Natália izomsérüléssel küzd, ezért lehet, hogy csak váltóban indul a fővárosban.

Borsányi Gyöngyi hatalmasat ugrott

Megjelenés dátuma: 2009. július 23. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Borsányi Gyöngyi, az ARAK fiatal hármasugrója remekül szerepelt a Finnországban zajló Európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF).

A fehérvári hölgy, szakadó esőben már a hétfői selejtezők során nagyot ugrott, egy centivel maradt el egyéni legjobbjától, 12,42 méterrel ötödikként kvalifikálta magát.

Kedden következett az igazán nagy durranás, Gyöngyi tovább javította saját rekordját, nem is akármennyivel, hiszen a döntőben 12,73 méterre repült, amely nem csak egyéni, hanem új korosztályos országos csúcs is! Az atléta hat ugrásából négy jobb volt eddigi legjobbjánál.

Molnár Balázs tovább javítana

Megjelenés dátuma: 2009. július 21. 04:29
Szerző: FMH

Székesfehérvár - Amerikában tanult, de évek óta az egyik legeredményesebb atlétája az ARAK-nak Molnár Balázs, aki vasárnap, a fehérvári egyesület versenyén is bizonyított.

Az II. ARAK Kupán a fehérvári indulók közül a legjobb teljesítményt egyértelműen Molnár Balázs nyújtotta, aki a 400 méteres gátfutásban nem csak első lett, de még egyéni legjobbját is megjavította. A remek atléta amint észrevette eredményét, nagyon boldognak tűnt, valóban imponáló volt az a ritmus és magabiztosság, ahogy futott.

- Egyáltalán nem számítottam arra, hogy ezen a versenyen sikerül javítanom a legjobb időmön, hiszen az elmúlt négy hétben kötelező szakmai gyakorlaton vettem részt, és így bonyolultabban sikerült megszerveznem a felkészülést - kezdte Molnár Balázs. - Este edzettem édesapám irányítása alatt, a felnőtt országos bajnokság volt számomra az elsődleges cél, addigra kellett, kell kihegyeznem a formámat. Annak nagyon örülök, hogy ilyen körülmények között is sikerült javítanom. Persze nem elégedhetek meg, szeretnék még tovább faragni az eredményemből, természetesen a két hét múlva esedékes atlétikai országos bajnokságon.

Molnár Balázs vasárnap 51.30 másodperccel nyert, korábban hét századdal volt rosszabb az ideje. Nem vitás, az ob-n is esélyes, a kérdés az, hogy sikerül-e újabb csúccsal nyernie.

Tölgyesi Elődöt, az ARAK szakosztályvezetőjét arra is megkértük, hogy értékelje magát a versenyt, illetve a fehérvári atléták teljesítményét. A szakember elmondta, hogy egy évvel ezelőtt azért hívták életre a viadalt, hogy a város atlétái és az ország kiemelkedő sportolói egy olyan rendezvényen mutathassák meg magukat, amely valóban róluk, miattuk szól. Nem ijedtek meg a gazdasági válságtól a szervezők, és ennek siker lett a jutalma, jobb eredmények születtek, remek versenyzők érkeztek Székesfehérvárra és ez pedig mindenképpen azt vetíti előre, hogy jövőre jöhet a harmadik ARAK Kupa.

- Akadtak olyan versenyzőink, akiktől kicsivel többet vártunk, ez alól mindenképpen kivétel Molnár Balázs - értékelt Tölgyesi. - A hármasugró Babos Rita kissé bizonytalan, ami abból fakad, hogy a télen a 14 méteres álomhatár elérését tűzte ki célul, most 13.24-el végzett. Nagy ez a lépcsőfok, Rita kissé türelmetlen, de jó úton járunk. A sprintereink, Turcsik Kati, Frey Virág sokat versenyeztek az elmúlt időszakban, így az előttünk álló hét végén pihennek, és remélhetőleg feltöltődve érkeznek majd az ob-ra.

Nagyszerű mezőny az ARAK Kupán
Megjelenés dátuma: 2009. július 18. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Az országos utánpótlás-bajnokság megrendezése után a II. ARAK Kupát bonyolítja le vasárnap a fehérvári atlétikai egyesület Sóstón.

A 17 órakor kezdődő eseményen tizenhárom versenyszámban állnak rajthoz férfi, illetve női atléták, a nevezés pedig tegnap zárult le, a szervezők mintegy 160-170 sporto-lót várnak. Cseh és szlovák jelentkezők is érkeznek hazánkba, és elsősorban az ügyességi számokban várható nagy verseny.

A női kalapácsvetésben itt lesz a vb-szinttel már rendelkező, illetve azért hajtó versenyzők krémje, férfi súlylökésben pedig az országos csúcstartó Kürti Lajos is dobókörbe áll.

Az ARAK versenyzői közül a fehérvári egyesületnél jó eredményt várnak a 100-on és 200-on induló Turcsik Katalintól és Nyusa Viktóriától, az utóbbi távon Zsigovics Natália is rajthoz áll, és remélhetőleg nagy csatára készteti az inkább 400-on egyeduralkodó Petráhn Barbarát. Babos Tímea a hármasugrásban esélyes aranyéremre, a férfimagasugrásban Vaskó Zoltán és Reichardt Ronald próbálkozik. Az utánpótlás-válogatott Farkas Dáriusz ezúttal 800 méteren áll rajthoz. Az esemény 20.10-kor ér véget

Atlétáink sikere kint és bent

Megjelenés dátuma: 2009. július 06. 04:29
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár - Az ARAK utánpótlás korú atlétáinak egy része Csehországban válogatott-viadalon, a másik a serdülő országos bajnokságon állt rajthoz, sikerrel.

A csehországi Uherske Hradistében lebonyolított horvát, szlovén, cseh, magyar junior válogatott viadalán mindkét székesfehérvári ARAK-os atléta kiválóan teljesített.

Zsigovics Natália 400 méteren esélyeshez méltóan győzött, az eredménye 55.01 volt. Tud ennél jobbat is, de ez is elegendő volt a sikerhez. Az 5000 méteres síkfutás férfimezőnyében a taktikai verseny során az élete ötödik atlétikai versenyén (!) rajthoz álló, jól hajrázó Farkas Dárius a második helyen ért célba. Eredménye 15:45,56 volt, ami a rekkenő hőségben elfogadható.

- Bő egy éve kezdtem atletizálni, minden egy iskolai amatőr versenyen kezdődött biztató eredményekkel - mondta az ifjú. - Eleinte fárasztó volt, de nagyon élveztem. Tavaly nyáron komolyabban elkezdtem az edzéseket, fájó szívvel, de abbahagytam a kosárlabdát. Ősszel aztán a 3 versenyből álló mezei futósorozat minden egyes viadalát és az összesítettet is megnyertem. Aztán télen jött egy súlyos vírusos betegség, két hónapot ki kellett hagyni, valójában csak az országos bajnokság előtt tudtam néhány hetet edzeni, de így is a dobogóra állhattam az ob-n, sőt, szólt a szövetségi kapitány, ezért aztán már válogatottnak is mondhatom magam nagy örömömre. Csehországban minden tökéletes volt, sok élménnyel gazdagodtam, és új barátságok is születtek. Délután egy órakor kellett lefutnunk az 5000 méteres távot, tikkasztó melegben, az időeredményemre nem is lehetek túl büszke, de az eredmény maga az nagyon jó. Volt egy különlegessége is számomra a viadalnak: a szervezők nem jelezték egyértelműen, hány kör van még hátra, nem is kolompoltak, hogy már csak egy kört kell futnom, így aztán új távot ismerhettem meg, az 5400 méteres futásét, de nem erőltetett meg túlzottan a túlóra . A héten lesz a Balaton-bajnokság, és ha jól megy a futás, akkor elindulhatok a felnőttek országos bajnokságán is. Ezúttal szeretnék köszönetet mondani Hirt Károly elnöknek és valamennyi edzőmnek a biztatásért, a szakmai segítség nyújtásáért.

A Balaton-bajnokság felnőtt ob a 17 esztendős ifjúnak alighanem nagy élmény lesz majd!

A magyar női válogatott 171 ponttal végzett az élen, amíg a férfiak 201 ponttal a második helyen végeztek a négyes viadal pontversenyben.

A serdülő összetett országos bajnokságon az ARAK három bronzérmet szerzett a 13-15 évesek versenyén. Egyéniben Fördős Bence a 13 évesek C, azaz dobó változatában 1485 pontos, aranyjelvényes minősítést érő eredménnyel állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A korosztály ARAK-os fiúcsapata, Varga-Márfy Milánnal, Erdős Ádámmal és Bozsák Ádámmal kiegészülve szintén dobogóra állt.

Harmadik bronzérmünket a 15 évesek lány hatpróba csapata szerezte meg, ahol egyéniben Mátrai Kata 2603 ponttal a 7. lett. A csapat tagja még Szőke Evelin és Pálinkás Dóra. Ötödik lett a Horváth, Tófalvi, Zsiga, Lengyel összetételű 13 éves leánycsapatunk. Ebben a kategóriában egyéniben Horváth Klára szerepelt a legjobban. A 800 métert sérülés miatt feladni kényszerült Klári, a 4 versenyszámból 3 számban szerezve pontot a nyolcadik helyen végzett.

Várt és váratlan atlétasikerek

Megjelenés dátuma: 2009. július 01. 04:29
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár - Az ARAK utánpótláskorú atlétái jól szerepeltek az általuk rendezett ifjúsági, junior és U23-as országos bajnokságon. A hazai hétvégét Hirt Károly elnök értékelte.
- Nyolc éremben bíztunk, tíz lett belőle - vágott mindjárt a közepébe Hirt Károly. - Két alkalommal az ezüstből arany is lehetett volna, de Frey Virág és Szilassy Katalin hiába futott egyéni csúcsot, ellenfeleik egy árnyalattal jobbak voltak náluk. Zsigovics Natália volt az első az egyenlők között, két aranyérmet szerzett, 200 és 400 méteren. Borsányi Gyöngyi hármasugrásban volt aranyos , kiemelkedett ezüstérmével az említett Frey és Szilassy, és Bese Zsófia, akit Borsányi győzött le. Büszkék vagyunk bronzérmeseinkre, Frey 100 méteren lett harmadik méretes egyéni csúccsal, Racskó Martin a fiú 100 méteren állhatott dobogóra. Volt meglepetés érmesünk is, Navarette Noémi 400 gáton, és a legújabb felfedezettünk, Farkas Dáriusz, a kosárlabdaedző fia. Ő 5000 méteren lett harmadik, eredménye elképesztő, hiszen még csak egy éve atletizál, szép jövő előtt áll. Nem szereztek érmet, de dicséretesen szerepeltek fiú ugróink. Pintér Mátyás, aki az ifiknél rúdugrásban a negyedik, hármasban és távolban ötödik lett, a junior Reichardt Roland magasugrásban 2 méteres egyéni csúccsal negyedik, László Dávid magasban ötödik, távolban hatodik, Bognár Dia nyolcszázon ötödik, Berta Zsuzsa ugyanebben a számban a nyolcadik.

- Mi következik most?

- A hétvégén U23-as válogatott viadal lesz Zsigoviccsal, élete ötödik atlétikai versenyén Farkas már válogatott lesz. Erre egy hétre ifi-vb Borsányival, Frey-jel, Besével. A kettő között Universiade Végh Tiborral, aki a legjobb hat között végezhet. Június végén Zsigovics a junior vb-n indul, július 19-én rendezzük az ARAK-kupát.

- Tehát lesz jövő...

- Miért ne lenne? Bízhatunk a felsorolt és a fel nem sorolt versenyzőinkben, jó edzőink, jó atlétáink vannak, a körülményeink is kiválóak. Élvezzük az önkormányzat támogatását, és az atlétikai szövetségét is. Eséllyel pályázunk az egyik utánpótlás-nevelő központ címre, ami komoly anyagi támogatással jár, igaz, ehhez szükséges az önkormányzat segítsége is.

Atlétika - elvárás teljesítve

Megjelenés dátuma: 2009. június 29. 04:29
Szerző: FMH

Székesfehérvár - Véget ért az ifjúsági, junior és U23-as atléták három napig tartó országos bajnoksága tegnap este, a Sóstói Atadionban. A Fejér megyei egyesületek sikeresek voltak.

Már a pénteki nyitónapon is remekeltek a fehérvári atléták, és szerencsére szombaton is sikerült szép eredményeket elérnie az ifiknek, a junioroknak és az U23-asoknak. Az ARAK a második napon is érmeket remélt, abból is aranyat egyértelműen Zsigovics Natáliától várt, aki a juniorok mezőnyében, 400 méteres síkfutásban számított favortinak. Nati nem okozott csalódást, az ARAK ifjú tehetsége magabiztosan nyerte a számot, és lett bajnok.

- Az időeredménnyel nem vagyok teljesen elégedett, az 54,97 másodperces eredménynél már tavaly jobbat tudtam. Az az igazság, hogy nem tudtam igazán készülni az ob-ra, hiszen az elmúlt hét végén még az Európa Kupán futottam, egyébként pedig a legfontosabb a három hét múlva kezdődő junior Európa-bajnokság Újvidéken, amelyre már egy évvel ezelőtt megfutottam a szintet. Ott szeretném a legjobbamat nyújtani - mondta a verseny után Zsigovics.

Volt esélye a bajnoki cím megszerzésére az ifjúságiak mezőnyében Frey Virágnak, aki a 200 méteres sprintszámban hatalmas versenyben végül alulmaradt, és második lett. Az arakos hölgy megkönnyezte az ezüstöt, riválisa, a győztes Komiszár Krisztina megerősítette helyét az olasz-országi ifjúsági világbajnokságra utazó váltóban.

A 2000 méteres akadályfutásban, az ifjúságiak között Szilassy Kata ezüstérmet szerzett az ARAK-nak.

Egyéni csúcsot ugrott távolban Pintér Mátyás, ami az 5. helyhez volt elég, László Dávid szintén egyéni csúccsal a 6. helyen végzett. Reichardt Ronald magasugrásban negyedik lett kétméteres egyéni csúccsal. Horváth Péter pedig hatodik lett hármasugrásban. Bognár Diána 800 méteren ért hatodikként célba. Navarette Noémi 5. lett magasugrásban. Pintér Mátyás pedig rúdugrásban is begyűjtött egy negyedik helyet.

- Értékes helyezéseket értek el a versenyzőink, sajnálom Frey Virágot, az első két hely valamelyikére vártuk, a rosszabbik variáció realizálódott... Kicsi csalódás volt, hogy távolugrásban sem Borsányi Gyöngyi, sem Huszár Kitti nem jutott a döntőbe - értékelt a második nap után Tölgyesi Előd, az ARAK szakosztályvezetője.

A harmadik, egyben befejező nap sem telhetett el fehérvári érmek nélkül. Talán már nem is meglepő, hogy Zsigovics Natália újra megkoronáztatott, hiszen rövidebbik távján, 200 méteres síkfutásban is megnyerte az országos bajnokságot. Még két arakos érem született a tegnapi napon, Farkas Dárius - a remek kosárlabdaedző, Farkas Sándor fia - a juniorok között 5000 méteren bronzérmet szerzett, míg ugyanebben a korcsoportban a nőknél Navarette Noémi 400 méteres gátfutásban lett harmadik. Az éremtáblázaton az ARAK 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel zárt, a másik fehérvári egyesület, a Hunyadi DSE egy bajnoki címnek és egy második helyezésnek örülhetett gyaloglásban.

- Azt hiszem, a szervezéssel ismét sikerült bizonyítanunk, talán nem véletlen, hogy ennek a jeles eseménynek mi adhattunk otthont - mondta a három nap végén Hirt Károly, az ARAK elnöke. - Előzetesen nyolc érem megszerzésében reménykedtem, végül tíz lett belőle, de az arányok valamelyest eltolodtak, négy-öt arany színű medálra gondoltam. Több volt a kellemes meglepetés, mint a csalódás, azt hiszem, hogy nyugodtan állítható: az ARAK utánpótlás fellegvár. A szervezésre nem lehetett panasz, az ARAK mindenhogyan kitett magáért

Atlétika: hazai érmek a nyitónapon

Megjelenés dátuma: 2009. június 27. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Három korosztály képviselői, az ifjúsági, junior és U23-as atléták adnak egymásnak randevút a hétvégén Székesfehérváron, az országos bajnokság keretein belül.

Délután egykor az ember felnézett az égre, és szomorúan konstatálta, hogy lóg az eső lába, a távolban pedig villámokat szór az ég. Tölgyesi Előd, az ob-t rendező ARAK szakosztályvezetője azonban nem tűnt idegesnek, és csak ennyit mondott: Esőben is van verseny...

Persze, ha hatalmas vihar kerekedett volna, akkor a versenybíró szünetet rendel el, de erre nem került sor, a verseny 14 órai kezdete után nem sokkal kiderült az ég, ideálissá vált az idő a versenyzésre.

- Örülök, hogy nem kerekedett nagyobb zuhé, irreálissá tette volna a versenyt, sokan a nemzetközi viadalokon való induláshoz szükséges kiküldetési szintért küzdenek, a csapadék csökkentette volna a sportolók esélyeit. A saját egyesületünk atlétáitól nyolc érem megszerzését várom - mondta Hírt Károly, az ARAK elnöke.

Nos, a házigazda egyesület alaposan belekezdett a nyitónapon, hiszen a termés a délután végére egy bajnoki cím, két ezüst- és két bronzérem, illetve több szép helyezés lett.

Borsányi Gyöngyi szerezte az ARAK első aranyérmét az ifjúságiak között hármasugrásban, a fiatal tehetség a döntőre megváltozott időjárási viszonyok ellenére, az utolsó körben repült 12,33 méterre, és ezzel nyert. A siker úgy lett teljes, hogy a másik fehérvári hölgy, Bese Zsófia 12,09-es eredményével ezüstérmet szerzett. A lányoknak B-szintű eredményük van az ifjúsági vb előtt, az egyesület mindkettejüket nevezte a megmérettetésre.

A 2000 méteres akadályfutásban, az ifjúsági lányok között Szilassy Kata szép sikert ért el, második lett 7,37,73 perces idővel.

Ugyancsak az ifik versenyében, a 100 méteres síkfutásban Frey Virág remek hajrával, nagy egyéni csúccsal, 12,02 másodperces idővel bronzérmes lett, ugyanebben a döntőben Huszár Kitti hetedikként ért célba.

A fiúknál Racskó Martin repesztett egyéni csúcsot 100 méteren, 11,19-es ideje bronzérmet ért.

Negyedik helyen végzett László Dávid hármasugrásban, 13,67 méteres eredménnyel, ötödik lett Pintér Mátyás ugyanebben a számban, 13,61-el. Hatodikként ért célba 400 méteres síkfutásban Osztotics Richárd, 51,96 másodperces idővel. László Dávid magasugrásban, 182 centiméterrel hatodikként zárt.

ARAK: jó szereplés minden versenyen

Megjelenés dátuma: 2009. június 12. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Zalaegerszeg - A 2009-es év első komoly pályaversenye került lebonyolításra Zalaegerszegen.

Az arakos atléták közül Babos Rita először ugrott szabadtéren hármast, 13,26 m-es teljesítménye meggyőző idénykezdet. Vaskó Zoltán 198 cm-es produkciója a 3. helyre volt elég magasban. A felnőtt versenyen a szakosztály fiatalabb versenyzői is rajthoz álltak, hiszen a világversenyekre szintteljesítési időszak van, az ifjúságiak-nak válogató verseny volt. Június 26-28-án pedig már ifjúsági, junior és U23-as országos bajnokság lesz Székesfehérváron. Ennek tükrében kiemelkedően szerepelt a junior korú Zsigovics Natália. Az erős és kavargó szélben 200 méteren 24,88-al, 400 méteren 55,22-al nyert.

Az ifjúsági lányoknál 4 fehérvári versenyző is meghívást kapott a válogatottba. Frey Virág 200 méteren, Huszár Kitti távolugrásban, Borsányi Gyöngyi és Bese Zsófia hármasugrásban szerepel a válogatottal Nyitrán.

A gyermekek Ki a leggyorsabb, ki a legkitartóbb... versenyén Szabó Dániel lett a leggyorsabb, 8,01-el nyerte a 60 métert. Jahola Dóra 2. lett 8,56-al.

A 10 000 méteres EK-n Madeira szigetén Végh Tibor, az egyetlen magyar indulóként a tisztességes 22. helyen végzett.

Váltóban remekeltek

Megjelenés dátuma: 2009. május 20. 04:29
Szerző: Bobory Balázs

Budapest - Az idei első pályabajnokság került lebonyolításra május 18-án a Puskás-stadionban. Az ARAK szempontjából igen sikeresen kezdődött az atlétika szabadtéri versenyszezon.

A bajnokság első aranyérmét a 13 éves lányok szerezték. A Zsiga Mónika, Szalai Szilvia, Tófalvi Anita, Horváth Klára összeállítású váltó már az előfutamban a legjobb időt futotta, de a döntőben ezen tovább javítva, 52,89-el nyerték a 4x100 métert. A másik fehérvári bajnokcsapat a serdülő 14-15 éves fiúk vágtaváltója lett. A 100 métert Bányász Márk, a 200 métert Solti Márk, a 300 métert Zsipi Tamás, a 400 métert pedig Hegedűs Ádám teljesítette 2:07,30 alatt, így felállhatott a dobogó csúcsára. Négyszer állhatott arakos váltó az eredményhirdetéseknél a dobogó második fokára.

A serdülő 14-15 éves fiúk és lányok egyaránt 4x100 méteren lettek ezüstösek, második helyen zárt a serdülő lányok vágtaváltója és a junior nők 4x400 méteren.

A három harmadik helyet az ifjúsági korú lányok 4x100 méteren, valamint a serdülő 13 éves fiúk 4x100 méteren és 4x600 méteren szerezték. Éppen lemaradtak a dobogóról az ifi fiúk 4x100 méteren és a vágtaváltóban, valamint a 4x800 méteres távon induló váltók a serdülő 14-15 éves lányoknál, illetve az ifjúsági lányoknál.

Ötödik helyet szerzett az ifjúsági lányok vágta- és a junior nők 4x100 méteres váltója. Örömteli, hogy 17 váltóból csak kettő nem ért célba az 1-5. hely valamelyikén, mind a fiúk, mind a lányok sikeresen szerepeltek a különböző távú váltókban a fővárosban.

Az érem oldalai
Megjelenés dátuma: 2008. november 14. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Egyértelműen Magyarország egyik legeredményesebb, legnívósabb atlétika egyesülete az ARAK, amely ismét eredményes versenyszezonon van túl. Veszteség is érte a fehérváriakat: Listár Nikolett befejezte pályafutását.

Hosszú évek óta remek műhelymunka zajlik az ARAK szakosztályánál, az eredmények pedig nem maradnak el: a felnőtt és a korosztályos hazai, illetve nemzetközi versenyekről, bajnokságokról is garmadával szállítják az érmeket a fehérvári atléták. Némi hiányérzet azért szorult a klub elnökébe, Hirt Károlyba és a szakosztályvezetőbe, Tölgyesi Elődbe, hiszen az ARAK-nak ezúttal nem volt versenyzője a pekingi olimpián...

- A terveknek megfelelően alakult a versenyszezon, elégedettek lehetünk az eredményekkel - kezdte Hirt Károly. - Az olimpia miatt valóban van bennünk némi csalódottság, hiszen bíztunk abban, hogy Listár Nikolett megfutja a kiküldetést érő időt, de ez nem sikerült neki. Az, hogy miért nem, összetett probléma, azt hiszem, elsősorban mentális gondok merültek fel Nikinél, aki már nem tudta kezelni azokat a lemondásokat, amely a játékokon való szerepléshez segítették volna. Az elmúlt években Listár volt az egyesület egyik emblematikus figurája, éppen ezért most hagyott némi űrt maga mögött, mivel befejezte a pályafutását.

Az, hogy az ARAK-nak nem volt képviselője Pekingben, jórészt presztízsveszteséget jelent. A klub ki-emelten utánpótlás-neveléssel is foglalkozik, mindenképpen szerencsés lett volna, ha a gyerekek, fiatalok előtt áll példakép. Nem beszélve arról, hogy támogatók, esetleges szponzorok figyelhettek volna fel az olimpikonra, rajta keresztül az egyesületre. A mai világban természetesen ez sem utolsó szempont...

- Az alapvető feltételek itt, a Sóstói Stadionban adottak a munkához - jegyezte meg Tölgyesi Előd -, azonban a téli felkészülésünk kérdéses, mivel ettől az évtől nem használhatjuk a VOK futófolyosóját. A legjobb versenyzőink Budapestre járhatnak edzeni, de ez rengeteg pénzt felemészt. A többieknek marad a tornaterem, illetve a kondigépek. Már dolgozunk azon, hogy jövőre megoldjuk a helyzetet, reméljük, minden álmunk megvalósul...

Tényleg örvendetes lenne, ha az arakos versenyzők felkészülése zavartalanul zajlana. A mögöttünk álló versenyszezonban a sprinterek húzták az egyesületet, Varga Tamás és az utánpótlásedzők vezetésével remek rövidtávfutó-csapat alakult ki Fehérváron, ráadásul rendkívül fiatalok a hölgyek, így töretlen maradhat a fejlődésük, és még rengeteg siker előtt állnak. Zsigovics Natália lehet az egyik, aki Listár Nikolett után az ARAK aranyhalmozójává válhat, de ne feledkezzünk meg Molnár Balázsról, a közép- és hosszútávfutó Végh Tiborról, vagy a sérüléséből visszatérő Vaskó Zoltánról sem. A fehérváriak nagy reményekkel várják a következő szezont is.


Kilenc éremmel térhettek haza
Megjelenés dátuma: 2008. szeptember 26. 04:28.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár (bb) - Az ARAK 1 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt a 13-15 évesek versenyén, azaz a serdülő országos bajnokságon.

Szilassy Kata nyerte az Alba Regia Atlétikai Klub egyetlen aranyérmét a hétvégi serdülő országos bajnokságon. Kata 1500 méteres akadályfutásban futott 5:27,14-es ideje egyéni csúcsot is jelent a 15 éves versenyzőnek az aranyérem mellett. Az öt megszerzett ezüstéremből kettőt Racskó Martin nyert a 15 évesek sprintszámaiban. 100 méteren 11.48-at, 200 méteren 23.66-ot teljesítve lett második. Czúcz Gréta 400 méteren 60.19-el a 15 éveseknél, Kozics Patrik a 14 éveseknél, de 1500 méteres akadályfutásban 4:45,32-el, Pálinkás Dóra is ebben a korosztályban 300 méteren a 42.68-al lett ezüstérmes. Ugyanebben a számban Dóri mögött dobogóra állhatott Szőke Evelin is, elért ideje 42.93. Ügyességi számokban is jutott érem. Mátrai Kata magasugrásban 151 cm-t teljesítetve, Pintér Mátyás rúdugrásban 340 cm-t ugorva lett bronzérmes.

Czúcz Gréta és Racskó Martin a szeptember 27-ei horvátországi, négy nemzet válogatott viadalon képviselheti Magyarországot és Székesfehérvárt.

Óriási sprintek

Megjelenés dátuma: 2008. július 30. 04:29.00
Szerző:

Budapest - Egy héttel a debreceni felnőtt ob után ezúttal a Puskás Ferenc Stadionban rendezték a junior és ifjúsági atléták országos bajnokságát. Az ARAK versenyzői örülhettek.

Szombaton a junior 100 méteres síkfutásban a nőknél egyből döntőt rendeztek, ezért Nyusa Viktória győzelmének örülhetett először a fehérvári küldöttség. Viki 12.17-es kíváló eredménnyel nyerte a legrövidebb sprint számot. Ugyan ebben a számban, de a fiatalabbaknál Frey Virág a második idővel jutott a döntőbe, ahol szoros versenyben, 12.23-al a 3. lett. Zsigovics Natália 400 méteren világbajnoki helyezetthez méltóan utasította maga mögé a mezőnyt. 54.92-es ideje két másodperccel jobb a második helyezetténél.

A második napon 200 méteren csaptak össze a legjobb sprinterek. Nyusa Viktória itt sem talált legyőzőre, tavalyi bajnoki címét megvédve vehette át a második aranyérmét. Az ifiknél kettős arakos győzelemnek örülhetett a szakmai stáb, Zsigovics Natália 24.51-el nyert, Frey Virág 24.79-el lett második.

Az ARAK második bronzérmét Reichardt Ronald szerezte magasugrásban, 196 cm-t ugorva állhatott dobogóra. Az érmesek mellett több, értékes helyezés is született. Kertész István a junior 100 méteren lett 6., akárcsak Navarrete Noémi, aki magasugrásban és 400 méteres gáton is ezt a helyet szerezte meg. Hetedik helyen végzett Reichardt Ronald a junior, és Horváth Péter az ifjúságiak hármasugrásában.

Nyolcadik lett Borsányi Gyöngyi távolugrásban, Dankó Dániel 400 méteren és László Dávid szintén hármas-ugrásban. Soha rosszabb szereplést, az érmek önmagukért beszélnek!

Az ARAK atlétái a felnőtt ob után is remekeltek

Öröm és bánat egy helyszínen

Megjelenés dátuma: 2008. július 22. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Az ARAK atlétái három arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza a debreceni ob-ról, amely az éremtáblázat harmadik helyét jelentette.

Csak két egyesület tudott négy aranyérmet gyűjteni az elmúlt hétvégén megrendezett ob-n, de mindennél jobban jellemzi az az adat a viadal erősségét, hogy összesen 29 egyesület képviselője szerzett érmet Debrecenben.

Az ARAK atlétái meghatározó szerepet töltöttek be idén is a bajnokságon, de ezt már az utóbbi években megszokhattuk. Hirt Károly, az egyesület elnöke a pozitívumokról és a tanulságokról is beszélt, amikor az ob-t értékelte:

- Baj volna, ha elégedett lennék, de csalódott sem vagyok - kezdte a sportvezető, edző. - Előzetesen hat számban gondoltuk azt, hogy aranyérmesek lehetnek versenyzőink, de általában a tapasztalat azt mutatja, hogy az álmok 50 százalékosan válnak valóra, így történt a mi esetünkben, Debrecenben is. Listár Nikolett 100 méteres síkfutásban, Molnár Balázs 400 méteres gátfutásban, illetve a női váltónk 4x100 méteres síkfutásban aratott győzelme nagyszerű siker, azonban némi kellemetlen meglepetésként hatott, hogy Listár 200-on kikapott és a 4x400-as női váltónk is nyerhetett volna, ehelyett második lett.

- Ha már Listárt említette: a sprinter hölgy nem csak az aranyért, hanem az olimpiai kiküldetésért is futott 200 méteren, ám nem járt sikerrel. Mi volt ennek az oka?

- Sok minden közrejátszott ebben. Valóban sok volt Niki számára a feladat Debrecenben, de legyőzője, Petráhn Barbara is ugyanannyit futott korábban. A versenyzőnk azt is mondta, hogy a rajt előtt még nem volt készen a rajtgépe, azonban egy ilyen rutinos versenyzőnek ezt jeleznie kellett volna, és akkor a start is jobban sikerül. Azt hiszem azonban, hogy Niki leginkább lelkileg, mentálisan nem volt a topon, az elmúlt hónapban az olimpiai szintidőt hajszolta, és ez merítette ki. Jobb lett volna, ha korábban sikerül az elvárást teljesítenie, így azonban nem lesz versenyzőnk az olimpián. Mondanom sem kell, ez nagy presztízsveszteség a számunkra.

- Azért az ARAK sprintereire így sem lehet panasz, uralták a mezőnyt az ob-n.

- Valóban, örvendetes, hogy Frey Virág, Nyusa Viktória, Turcsik Katalin és Listár Nikolett egyéniben és váltóban is remekelt. A 400 méteren ezüst-, a 200-on bronzérmet nyerő Zsigovics Natália a rövidebb váltószámban nem is került a csapatba, a 4x400-as kvartettben viszont sokat tett az éremért. Szép volt ugyanezen a távon a fiúk versenyzése, bár tavaly más összetételben aranyat szereztek, most Kovács Csaba nélkül is harcban álltak az elsőségért, végül harmadikok lettek.

- A két Amerikában tanuló versenyző közül Molnár Balázs volt a sikeresebb.

- Igen, idei legjobbját futotta az ob-n, ezzel 400 gáton a legjobbnak bizonyult. Neki nem sikerült az óceánon túli egyetemi bajnokság, így erre a viadalra hegyezte magát. Nem úgy Végh Tibor, aki kinnt volt csúcsformában, mostanra viszont kevésbé ment neki 3000 akadályon és 5000 méteren, így bronzérmekkel kellett megelégednie. A magasugró Vaskó Zoli még sok gátlással küzd súlyos sérülése után, de türelmesek vagyunk, lesz ez sokkal jobb is.

Finom debreceni

Megjelenés dátuma: 2008. július 21. 04:29.00
Szerző:

Debrecen - Ebben az évben Debrecen adott otthont az atlétika országos bajnokságnak. Az ARAK sportolói közül sokan esélyesként utaztak és többnyire beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de akadt meglepetés is.

Tavaly hibátlan volt a rendezés Székesfehérváron, az ob-n, most a cívis város tett azért, hogy a viadal zökkenőmentesen zajlódjon le.

Persze az ARAK atlétái minden körülmények között a legjobbat akarták kihozni magukból, szerették volna megismételni a 2007-es szereplést, akkor a legeredményesebb egyesület lett a fehérvári.

Nézzük, hogyan szerepeltek a királyok városából érkezők. Szombaton 3000 méteres akadályfutásban Végh Tibor állt rajthoz és végül a harmadik helyen futott be a PFK-s Tóth László és a VEDAC-os Minczér mögött.

A magasugrók mezőnyében a hosszú sérülés után végre versenyző Vaskó Zoltán a hatodik helyre volt jó. Az ARAK edzői és Vaskó is türelmesek, tudják, sok idő kell még, hogy az ugró ismét a régi legyen. Licsák András 400 méteres síkfutásban hetedik helyen ért a célba.

A hölgyek több örömöt okoztak az ob első napján. Az borítékolható volt, hogy Listár Nikolett nyer 100 méteren és nem is okozott csalódást, ideje 11,78. A sprintszám döntőjében Listáron kívül még két arakos versenyző futhatott, Nyusa Viktória ötötdik, Turcsik Katalin a hetedik lett. Zsigovics Natália ebben az évben remekel, most is nagyot futott Debrecenben 400 méter síkon, a fiatal tehetség Petráhn Barbara mögött ért a célba és ezüstérmes lett, 54,04-es idővel.

Egyértelműnek tűnt a képlet a 4x100-as női váltófutás előtt is, az ARAK csapata - Frey Virág, Listár Nikolett, Nyusa Viktória, Turcsik Katalin - megvédte bajnoki címét és 46,16-os idővel futott be a legelőkelőbb helyre.

Vasárnap is volt miben reménykedni, elsősorban Listár Nikolett lehetett izgatott, hiszen az olimpiai szintidő eléréséért futott 200 méteren. Nos, Nikinek nem sikerült elérnie az álomhatárt, sőt, a 100 méter, illetve a két váltófutás után némileg fáradtan csak az ezüstéremre futotta erejéből, Petráhn Barbara nyert ezen a távon. Zsigovics Natália bronzérmet vehetett át, Nyusa Viktória negyedik, Frey Virág a hatodik helyen végzett a döntőben.

A 4x400-as női váltó folyamatosan jött fel a Honvédra, de a fővárosaik előnye nem fogyott el, így a a Nyusa, Listár, Turcsik, Zsigovics összetételű kvartett négy tizeddel lemaradva a bajnoktól ezüstérmes lett.

A 4x400-as férfi váltó bronzérmes lett, a Baglyas Tamás, Jenei Péter, Licsák András, Molnár Balázs alkotta négyes azt futotta, amit tud.

Négyszáz méteres gátfutásban azonban újabb ARAK-os bajnoki cím született, Molnár Balázs esélyeshez méltóan versenyzett és nyert.

Végh Tibornak viszont nem sikerült a címvédés 5000 méteren, hiszen a harmadik helyen futott be. Az Amerikában tanuló atléta formaidőzítése nem volt az igazi, Végh inkább a június eleji, USA-bajnokságra hegyezte magát, most pedig nem volt olyan állapotban, hogy aranyérmes lehessen.

Az esélyek jók

Megjelenés dátuma: 2008. július 19. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Ma és holnap rendezik a 113. atlétika országos bajnokságot Debrecenben. Egy évvel ezelőtt Székesfehérvár volt a házigazda, akkor az ARAK versenyzői remekeltek és erre most is nagyszerű esélyük van.

Egy esztendővel ezelőtt az ob legeredményesebb egyesülete lett az ARAK hazai környezetben, a fehérvári szurkolók és szakemberek nagy örömére. Azóta csak fejlődtek a klub sportolói, a fiatalok rutinosabbak lettek, a sérültek felépültek, így egyáltalán nem borúsak a kilátások.

Ma és holnap is sok esély adódik az éremszerzésre. Tizenkilenc egyéni nevezője van az ARAK-nak, illetve a fehérváriak három váltót is indítanak a Hajdúságban.

A fiúk közül Molnár Balázs 400 méter gáton aranyesélyes, de dobogóra vágyik 400 méteres síkfutásban is. Előbbi versenyszámban címvédő, most sem akarja, hogy bárki is letaszítsa a trónról.

Az Egyesült Államokban tanuló Végh Tibor is bajnoki címvédőként vág neki az 5000 méteres síkfutásnak, egy évvel ezelőtt ezen a távon nagy örömet szerzett a fehérvári szurkolóknak és most is esélyesnek számít. A fiatalember tavaly 3000 méteres akadályfutásban ezüstérmet szerzett, most is rajthoz áll ezen a távon is.

Vaskó Zoltán magasugró hosszú sérülés után egyre jobb formában van, a dobogós hely most is azon múlhat, hogy mennyire lesz bátor a mozgása a léc előtt.

A 4x400-as férfi váltó is nyert egy évvel ezelőtt, a szakmai stáb most is abban bízik, hogy dobogón végeznek a srácok Debrecenben.

A női mezőnyben Listár Nikolettre hárul a legtöbb és talán legnehezebb feladat. A remek sprinter 100 méteren és 200 méteren is az aranyéremre hajt, mindkét számnak a fő esélyese. Elképzelhető, hogy Listár 400 méteres síkfutásban is rajthoz áll szombaton, ám ez azért kétséges, mivel 200 méteren szeretne olimpiai kiküldetést érő időt futni, ám ennek a számnak a döntőjét csak vasárnap este rendezik, a fehérvári hölgynek minél frissebben kéne versenyeznie ahhoz, hogy legyen esélye álmai megvalósítására. Ráadásul Listár az ARAK 4x100-as váltójában is szerepel, vagyis lesz feladata bőven. A 100 méteres síkfutásban még Nyusa, Turcsik és Frey is a döntőre esélyes, 200-on pedig öt ARAK-os is fináléba juthat, hiszen az említett sprintereken kívül Zsigovics Natália is indul ebben a számban. Zsigovics egyébként a 400 méteres síkfutásban is reménykedhet, valós esély van érmet szerezni a cívis városban.

Ha az ARAK-os álmok teljesülnek, akkor ismét a fehérvári egyesület lehet a legeredményesebb a klubok különversenyében.

Itt volt a királynő

Megjelenés dátuma: 2008. július 14. 04:29.00
Szerző:

Székesfehérvár - Hagyományteremtő szándékkal vette kezdetét szombaton este az I. ARAK Kupa atlétikai viadal. Annak a reményével, hogy néhányan teljesítik az olimpiai kiküldetési szintet. Ketten megtették, ám mindketten külföldiek voltak...

- Azért rendeztük a kupát az országos bajnokság előtt, hogy lehetőséget biztosítsunk a versenyzésre mindazoknak, akiknek reális lehetősége van az olimpiai szint teljesítésére, és megkísérelhessék teljesíteni azt. Mégis kevesebben jöttek a vártnál, 30 egyesület 100 versenyzője van itt. Kvótát szerezhet a kalapácsvető Nikl Vanda, Divós Katalin, a 100 méteres férfi síkfutásban Németh, 800 méteren Kazi, Takács, női távolugrásban Vaszi, Ajklner és Deák, vagy női kétszázon a mi lányunk, Listár Nikolett. Ha a nyolc esélyes közül csak egy kvótát szerez, akkor már megérte megrendezni a viadalt - monda Hirt Károly, az ARAK elnöke.

Kezdjük a végén: a magyarok közül senki nem ért célba. Az ukrán távolugró Kulyk (667 centiméter), honfitársa, a magasugró Protsenko (230 centiméter) teljesített, de ez csak a nagy telhjesítményt kedvelőknek volt öröm. Bár Divós az első két sorozatban hamar az A-szint közelébe, került, övé volt a legbiztatóbb kísérlet a 68,67 méterrel (69,50 kellett volna...). Listár a 100 m síkon melegített a 200 méteres síkfutásra. Nyert is 11,93-al 100-on Rózsa (BEAC) és Bartha (Bp. Honvéd) előtt, a negyedik Nyusa, az ötödik Frey (ARAK) lett. Magasugrásban Babos (Győri Dózsa) győzött 180-al, női kalapácsvetésben Divós győzött Nickl előtt (mindkettő Dobó SE). De a szint elmaradt.

- A remény hal meg utoljára, a jövő héten az ob-n megkísérlem elérni a 69,50-et - így Divós Katalin.

Bár Molnár Balázs (ARAK) utcahosszal nyerte a 400 métert, mégis dühösen csapott a levegőbe a célba érkezése után.

- Nagyon rossz! - kiáltott mérgesen, mert mint kiderült, 47,50-et akart futni, és a 48,13 ettől messze volt.

Listár 43 századdal elmaradt kétszázon a szinttől, nagyon nekikeseredett, csak a könnyeit lehetett hallani , a hangját nem. De aztán mikor megnyugodott, megszólalt: - Nagyon el akartam érni a szintidőt. Nem akarom a szélre fogni a sikertelenséget, belül éreztem, mi történik, tudtam kontrollálni magam, de sajnos nem sikerült. A jövő héten Debrecenben megpróbálom - költözött a versenyzőbe némi optimizmus.

A férfi 800 méteren Licsák segítette Kazit 500-600 méterig a szintidő érdekében, de ez sem jött össze. Magasugrásban az ukrán Protsenko nyert, a 230 centi után a 232-es magasággal kísérletezett, de nem sikerült. Vaskó Zoltán (ARAK) 205 centiméternél abbahagyta, de:

- A sérülésem után nem vagyok elkeseredve, idén csak 2 méter feletti ugrásaim voltak, idő kell a lábamnak ahhoz, hogy minden rendben menjen - hangoztatta.

A végén Végh Tibor bemutatta a hosszútávfutó magányosságát, közel egy pályahosszt vert a többiekre.

- Nyerni mindig jó, ekkora fölénnyel is. A jövő héten az ob-n másabb lesz, de ott is igyekezni fogok - mondta.

A külön versenyt, a pénzdíjas megmérettetést, amelyet a végén az elért eredmények, az egyes viadalok végén értékeltek az adható pontszámok alapján, az ukrán magasugró Protsenko nyerte megérdemelten, a távolguró Kilyk előtt, a legjobb magyar a fehérvári Listár Nikolett lett.

Ma: ARAK-kupa, először

Megjelenés dátuma: 2008. július 12. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár (sis) - Ma rendezik az esztendő legjelesebb atlétikai viadalát a Sóstói Stadionban, az ARAK-kupa versenyt. Aminek a rangját az adja, hogy kvalifikál az olimpiára is.

A felnőtt magyar országos bajnokság (ahol szintén lehet még részvételi jegyet szerezni az olimpiára) előjátéka lehet a ma esti megmérettetés, hiszen egy hét múlva Debrecenben találkozik a honi atlétikai élet krémje. Fehérváron összesen tíz számban feszülnek egymásnak a résztvevők. A férfiak 100, 200, 400 800 méter és 5 ezer méteres síkfutásban, a nők 100, 200 m síkfutásban, magas- és távolugrásban valamint kalapácsvetésben vetélkednek egymással. A legjobbak pénzdíjat kapnak, de azokat külön díjazzák, akik teljesítik az IAAF/NOC B -szintet.

Ma, 17.10 órakor a női magasugrás indítja az izgalmakat, majd sorban jön a többi szám, 17.40 - női kalapácsvetés, 18 óra - 100 m női, 18.20 - 100 m férfi, 18.30 - női távolugrás, 18.50 - férfi magasugrás, férfi 400 méter, 19.10 - női 200 méter, 19.20 - férfi 100 méter döntő, 19.25 - férfi 800 méter, 19.45 - férfi 5 ezer méter. A megye egyesületei közül az ARAK és a Hunyadi DSE indul a viadalon.

A nagy verseny garanciáját a résztvevők névsora adja. Ízelítől íme néhány csemege . Női 100 méter: Frey Virág, Listár Nikolett, Nyusa Viktória, Turcsik Katalin (mind ARAK), Petrahn Barbara (Szolnoki MÁV), Varga Bianka, Bartha Zsóka (Bp. Honvéd), Breier Anna (Vasas). 200 méter: Bartha Zsóka, Frey Virág, Listár Nikolett, Varga Bianka.

Férfiak, 100 méter: Kovács Csaba (PVSK), Németh Gergely (FTC), Szebeny Miklós (Vasas). 400 méter: Molnár Balázs (ARAK), Vincze Zsolt (VEDAC), Szilágyi Attila (Bp. Honvéd). 800 méter: Kazi Tamás (DSC-SI), Licsák András (ARAK), Vincze Zsolt (VEDAC). 5000 méter: Bóvári Balázs, Végh Tibor (ARAK), Bogos Tamás (MISI SC), Őri István (Hunyadi DSE).

Nők, távolugrás: Ajkler Zita (Vasas), Borsányi Gyöngyi (ARAK), Vaszi Tünde (Zalaszám ZAC). Kalapácsvetés: Divós Katalin (Dobó SE), Nickl Vanda (Dobó SE).

Férfi távolugrás: Vaskó Zoltán (ARAK), Andrij Protsenko (ukrán).

Érdemes lesz kilátogatni az atlétikai stadionba!

Az olimpia a cél

Megjelenés dátuma: 2008. július 03. 04:29.00
Szerző:

Székesfehérvár - Mozgolódnak az atléták, hiszen még néhány hely kiadó a nagy nyári játékokra. Húszan már biztosan ott lesznek, de még 5-7 versenyző esélyes az indulásra.

Hirt Károly, az ARAK atlétikai szakosztálya elnöke volt a beszélgetőtársam. Azzal kezdtük, hogy mindig az első a legkedvesebb, tehát most a legkedvesebbet rendezik, az I. ARAK Kupa versenyt, július 12-én 17 órától az ARAK atlétikai stadionjában. Az olimpia jegyében.

- Az olimpiai válogató lesz a viadal legfőbb mozgósító ereje, ráadásul hazai versenyző, a mi lányunk , Listár Nikolett is esélyes a szintidő elérésére, csupán 24 századmásodperc választja el Kínától. Azért kaptuk meg a válogató lehetőségét, mert tavaly jó ob-t rendeztünk. Éles versenyek lesznek, mert már csak az ekkor és a 19-én Debrecenben megrendezendő országos bajnokságon lehet kvótát szerezni. Listár két évvel ezelőtt jobb időt futott, mint a szintidő, és felkészült arra, hogy az előtte álló három versenyen megszerezze a jogot a pekingi részvételre - mondta a fehérvári atléták elnöke.

Az arakosok a magyar atlétika meghatározói, hiszen Listár mellett Molnár Balázs, Végh Tibor is a legjobbak közé tartozik - a többi között. Mi várható tőlük, és a fehérvári ágyúktól ?

- Molnár rossz szezont tudhat maga mögött, az amerikai egyetemen gyengébben sikerült a felkészülése, ellentétben Végh Tibivel, aki nagyon jó munkát végzett, számottevő egyéni csúccsal. Ám ahhoz, hogy teljesítsék a szintet, csodára lenne szükség... Nyusa Viktória, Frei Virág, Turcsik Katalin, Vaskó Zoltán, Licsák András lehet sikeres az ARAK-kupán a megnevezetteken kívül. Zsigovics Natáliát azért nem említettem, mert Lengyelországban, az ifjúsági vb-n vesz részt ebben az időszakban. De lesznek erős külföldi versenyzők is, bár még nem zárult le a nevezési határidő, ám azt már tudjuk, hogy az ukrán magasugró Prosenko itt lesz, de jönnek mások is Ukrajnából, és indul Vaszi Tünde, vagy a női kalapácsvetők, Divós Katalin, Nickl Vanda, akik szintesélyesek. Jó verseny várható mind a 11 versenyszámban - zárta a beszélgetésünket Hirt Károly.

Olimpiai selejtező Fehérváron

Megjelenés dátuma: 2008. július 02. 16:04.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár - Július 12-én hagyományteremtő szándékkal a megyeszékhelyen rendezik meg az I. ARAK Kupa atlétikai versenyt. A versenynek különös jelentőséget ad, hogy a 11 számban olimpiai selejtező is lesz a viadal.

A hazaiak közül a válogatott sprinter, Listár Nikolettnek van  esélye arra, hogy vagy hazai pályán, vagy egy héttel később a debreceni országos bajnokságon lefaragja az olmipiai induláshoz szükséges  hiányzó 24 századmásodpercet.

Részletek a csütörtöki lapszámban.


Nagyszerű fehérvári szereplés

Megjelenés dátuma: 2008. június 26. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Tegnapi számunkban beszámoltunk arról, hogy az ARAK felnőtt atlétái remekül szerepeltek az Európa-kupán, ám közben az ifjak sem vallottak szégyent.

A 13-15 évesek egyesületi csapatbajnokságán 13 versenyszámban 13 eredményt pontoztak, illetve a váltót! A verseny sajátossága szerint az eredményeket bármely versenyszámokban össze lehetett gyűjteni. Az előre meghatározott csapatösszeállítás szerint, az arakos versenyzők ki-egyensúlyozott szerepléssel a harmadik helyet szerezték meg. A lánycsapat a 4. lett.

Az országos egyesületi gyermek csb I. fordulójában a dunántúli és a budapesti egyesületek 10-12 éves fiataljai álltak rajthoz. Hat egyéni versenyszámban, 60 méter, 60 gát, 1000 méter, távolugrás, magasugrás, kislabdahajítás mellett a 4x200 méteres váltófutásban indult minden szakosztály 1-1 versenyzője. Az eredményekkel szerzett pontok alapján a ARAK lánycsapata nyert, a fiúk pedig a második helyen végeztek.

A fehérvári atléták is remekül szerepeltek

Megjelenés dátuma: 2008. június 25. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár (bb) - A magyar férfi és a női csapat is remekül szerepelt az isztambuli atlétika Európa-kupán. A szép helyezésekért sokat tettek az ARAK sportolói is.

Férfi csapatunk 4., a női pedig a 6. helyen végzett az isztambuli Európa-kupán. A jó szerepléshez négy ARAK-os atléta is hozzájárult. Listár Nikolett 200 méteren, 23.44-es idei legjobb eredményével második lett. Niki a váltókban is nagyszerűen futott, a 8. helyen végzett 4x100 méteren, valamint 4. helyen ért célba 4x400 méteres stafétában. Ebben a kvartettben szerepelt a másik fehérvári atléta, Zsigovics Natália is, aki 17 éves kora ellenére a felnőtt válogatottban is megállta helyét.

A férfiaknál az Egyesült Államokból éppen hazaért fiúk, Végh Tibor 5000 méteren, Molnár Balázs 400 méteres gátfutásban jeleskedett. Tibor csak egy éjszakát töltött itthon, és már utazott is Törökországba, ahol nem dacolva az átállás nehézségeivel 14:11.30-cal, a 3. helyen ért célba. Balázst a stadionban kavargó szél zavarta a legjobban, de ennek ellenére 52.98-cal a 4. lett.

Négyen utazhatnak

Megjelenés dátuma: 2008. június 19. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár - Az elmúlt hét végén rendezték meg az atlétika Budapest-bajnokságot, amely egyben válogató verseny is volt az Európa-kupára. Több remek eredmény született.

Listár Nikolett szereplése kiválónak mondható, az ARAK atlétája 100 méteren 11.75-el, 200 méteren 23.50-el nyerte a sprintszámok döntőjét, de nézzük részletesen.

A bajnokság első napján Listár Nikolett és Nyusa Viktória 100 méteren állt rajthoz. Listár Niki a legjobb idővel (11.84) került a döntőbe, míg Vikinek ezúttal ez nem sikerült. 12.45-el a kilencedik lett.

A döntőben Niki tovább gyorsult, így idei legjobbjával, 11.75-el nyerte a legrövidebb sprintszámot. A férfiak 400 méterén Licsák András egyéni csúcsot futott, 48.03-mal éppencsak lecsúszott a dobogóról, negyedik lett. A férfi magasugrásban is két ARAK-os versenyző indult. Vaskó Zoltán hosszú sérülése után 200 cm-t ugrott, amivel 3., Reichardt Ronald 195-el a 7. lett. Bóvári Balázs 4:07.43-at futott 1500, Jenei Péter 11.64-et 100 méteren.

Vasárnap tovább folytatódott a sprintszámokban a fehérvári sikerszéria. Listár Niki 200-on is a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe, ahol 23.50-es idővel hívta fel magára a figyelmet. Nyusa Viktória 24.99-el a 4. lett. Molnár Balázs az Ek-ra hangolva ezúttal 200 méteren versenyzett és 21.95-el az 5. helyen ért célba. Licsák András 800 méteren 1:52.35-el ismét negyedik lett. 400 méteres gátfutásban Navarrete Noémi 68.43-al a 8. helyen végzett.

Az Európa-kupa csapatba így négy ARAK-os atléta került. Listár Nikolett 200, 4x100 és 4x400 méteren, Zsigovics Natália 4x400 méteren, Molnár Balázs 400 méteres gáton és 4x400 méteren, Végh Tibor 5000 méteren fut az isztambuli versenyen.


Szentgyörgyi diák voltam
Megjelenés dátuma: 2008. június 14. 04:23.00
Szerző:

Éppen tíz éve, hogy Listár Nikolett elballagott az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolából. A kiváló atléta nemrégiben tett eleget az intézmény igazga ...

Éppen tíz éve, hogy Listár Nikolett elballagott az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolából. A kiváló atléta nemrégiben tett eleget az intézmény igazgatója meghívásának, és látogatott el a Pappenheim-kastélyban működő egykori iskolájába. Örömmel fedezte föl az emeleti folyosón volt osztálya tablóját, meg azt a két másikat is, melyeken a bátyjai láthatók, a csöngetés után pedig megtornáztatta mind a nyolc évfolyamot. Nikolett az iszkai kastélyiskola diákjait a gyermeknap alkalmával szervezett kirándulásra is elkísérte.

- Nagyon lusta gyermek voltam, és igen lázadó típus - vallotta be a székesfehérvári ARAK kiváló, egyébként mohai születésű atlétája, amikor az iszkaszentgyörgyi iskolaévekről kérdeztem.

Még néhány intőt is beszedett - árulta el. Ezért aztán némileg meglepődve hallgattam, amikor arról beszélt, hogy éppen a matematika, s - kivált - a fizika volt a kedvenc tantárgya. Biológiából tanulmányi versenyre is készült, ám túlságosan félénk volt, s ezért aztán végül nem ment el a megmérettetésre.

Nagyon szívesen, hálás szívvel gondol vissza az alsós tanító nénijére- derült ki Listár Nikolett szavaiból. Az atléta szerint a pedagógusnak is nagy érdeme volt abban, hogy összetartó közösséggé kovácsolodott az osztályuk. Színjátszókörbe jártak, színdarabokat adtak elő. Nem nagyon fordult elő vita, veszekedés az osztálytársak között. Fiúk, lányok összetartottak, ha jót tettek, ha rosszat - meséli Nikolett, aki büszkén említi: a társaság zöme továbbtanult. Ő a Jáky szakközépiskolában, útépítő technikusként végzett, és innen - mint mondja - egyenes út vezetett a budapesti Ybl Miklós Műszaki Főiskolára, ahol építőmérnökként diplomázik - ha minden jól megy - hamarosan.

Jelenleg az olimpiai részvételre aspiráló atléta, akinek július 22-ig kell megfutnia az akkreditáláshoz szükséges szintidőt, sportolni is az iszkaszentgyörgyi iskolában kezdett. Testnevelő tanára, az akkori igazgató, Kis Károly unszolására, a hetedik osztály végén kezdett el hobbiszinten edzeni, s a tornatanára volt az, aki az első versenyekre is benevezte.

- Huszonöt éves vagyok. Mindenki azt mondja, hogy még jó pár évem van a sportban, tíz évig még biztosan versenyezhetek. Ám nekem határozott elképzelésem van a jövőről - mondja Listár Nikolett, amikor a terveiről kérdezem. - Nagy családot, sok gyereket szeretnék, és a mérnöki karrierről sem kívánok lemondani...

Hat érem a váltó ob-ról

Megjelenés dátuma: 2008. május 17. 04:29.00
Szerző: Bobory Balázs

Székesfehérvár (bb) - Az elmúlt hét végén került megrendezésre az atlétikai váltó ob, ahol a fehérvári ARAK szép eredményeket ért el.

Jól sikerült az ARAK atlétái számára a 2008-as váltó ob. Az ifjúsági lányoknál Szücs Lilla, Zsigovics Natália, Borsányi Gyöngyi és Frey Virág alkotta kvartett nyerte az első bajnoki címet. A 4x100 méteres döntőt a KSI-s lányok előtt 49,15-el nyerték az ARAK-os lányok.

A második aranyéremig a serdülő lányok vágtaváltójáig kellet várni. A Huszár Kitti, Pálinkás Dóra, Szőke Evelin és Czúcz Gréta összeállítású váltó már bemelegítésnek ezüstérmet nyert 4x100-on (50,29), de ugye evés közben jön meg az étvágy. 2:21,64-et futva felállhattak a dobogó legfelső fokára is. A jó példát követték az ifjúsági lányok is. A 4x100-al már bajnok Szücs Lillát, Márton Ritára cserélő edző, Varga Tamás jó taktikusnak is bizonyult, hiszen ebben a felállásban a vágtaváltóval is aranyérmet nyertek tanítványai. Eredményük 2:17,41 volt. A serdülő fiúk a 4x100 méteren a 3. hellyel melegítettek a vágtaváltóra. Zsipi Tamás, Tóth Barnabás, Racskó Martin és Hegedüs Ádám 47,45-el nyert bronzérmet, de a 100-200-300-400 méteres váltó - és itt is a már bevált csere - jobban feküdt Véninger Katalin és Halász Géza edző versenyzőinek, és Németh Andrással kiegészülve 2:10,27-et futva ezüstérmet is szereztek.

A dobogóról éppen lemaradt a junior lányok sprintváltója, 50,81-es idejük a negyedik helyre lett elég. A junior fiúk 44,49-el ugyanebben a versenyszámban az 5., az ifjúsági fiúk a vágtaváltóban a 6. helyet szerezték meg. Az ARAK 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel zárt.

Aranyos atlétáink...

Megjelenés dátuma: 2008. március 06. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Budapest (sis) - Zsigovics Natália jóvoltából az első nap, Nyusa Viktóriának köszönhetően másnap is aranyérmet nyertek az ARAK atlétái a 16-19 évesek fedett pályás bajnokságán.

Fehérvári atléta-utánpótlás mérleg két arany, három ezüst, nyolc bronz Zsigovics Natália esélyeshez méltóan védte meg ifjúsági bajnoki címét 400 méteres síkfutásban. A győzelmet jelentő 56,12 másodperces ideje fedett pályás egyéni legjobbja is egyben. Nyusa Viktória az egykörös sprintszámban bizonyult a legjobbnak, 25,51 másodperccel nyerte meg a juniorok 200 méteres futását. Az aranyérem mellett egy ezüstöt is szerzett 60 méteren! Előfutambeli 7,90-es idejét a döntőben 7,85-re javította, de ez nem elég a győzelemhez. A juniorok között született a másik arakos ezüstérem, Navarrete Noémi egyéni csúcsot, 164 cm-t ért el magasugrásban, és ezzel második. Nyusa Viktória mellett Zsigovics Natália és Imre Orsolya is két érmet szerzett. Zsigovics 200 méteren, Imre 800-on és 1500-on is bronzérmes lett! A negyedik fehérvári bronz a junior fiú magasugró számában született, Reichardt Ronald holtversenyben állhatott a dobogó harmadik fokára. Öt versenyszámban hajszállal maradtak le a dobogóról az ARAK korosztályos atlétái, Kovács Levente és Frey Virág 60 síkon, Navarrete 60 gáton, Bartha András 400 síkon, az ifjúsági fiúk pedig a 4x200 méteres váltófutásban szerezték meg a negyedik helyet. A junior lányok váltója ötödik lett, hetedik helyen végzett Reichardt hármasugrásban, a junior fiúk a váltóban. Frey Virág nyolcadik helyezett lett 200 méteres síkfutásban. Zsigovics Natália jóvoltából az első nap, Nyusa Viktóriának köszönhetően másnap is aranyérmet nyertek az ARAK atlétái a 16-19 évesek fedett pályás bajnokságán.

Listár: három volt az arany

Megjelenés dátuma: 2008. március 04. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár - Listár Nikolettnek nagy napjai vannak: a múlt héten a fedett pályás atlétikai országos bajnokságon három aranyérmet nyert, míg ezen a hétvégén a fedett pályás vb-n áll rajthoz.

Még élénken él a kép: a tavalyi, Székesfehérváron megrendezett országos bajnokságon Listár Nikolett megsérült, és könnyes szemmel a fájdalmaival küszködött, siratva a bajnoki reményeit.

- El is határoztam, jobb évet akarok magamnak 2008-ban. Hosszabb pihenőt kaptam a sérülés után, bár az alapozásnál voltak gondjaim, de megtettem amit kellett, így fizikaliag, lelkileg is kellő erővel álltam a fedett pályás bajnokságon rajthoz - mondta.

Listár 200 méteres aranya nem meglepő, majdnem kötelező volt. Annál örömtelibb a siker 400 méteren. Vajon ő, vagy az esélyes Petrán lepődött meg a befutót követően?

- Egyikőnk sem. Én is, Barbara is országos bajnok akart lenni, nekem jött ki a lépés jobban, pedig ő volt az esélyes. A kiírás szerint eredetileg 60, és 400 méteren lett volna csak bajnoki futam, és néhány héttel a rajt előtt derült ki, mégiscsak lesz 200 méteres verseny, így indultam azon is, ezen is. A váltót tavaly országos csúccsal nyertük, most sem voltunk esélytelenek, az volt a kérdés, hogy milyen összeállításban versenyzünk majd?

Vajon a bajnoknő meg tudja fogalmazni a lehetetlent: mit érzett a mesterhármas begyűjtését követően?

- Nem volt heuréka, igyekeztem normális módon helyretenni magamban a dolgot: nyertem kétszázon, ez várható volt, de szerettem volna jobb időeredménnyel megtenni. Nyertem négyszázon, ami nagy öröm, a váltót illetően meg egy voltam a négyünk közül, egyedül nem tudtam volna 4x400 métert futni.

Hétvégén nemzetközi verseny lesz, egészen pontosan Valenciában rendezik a fedett pályás atlétikai világbajnokságot. Ezen két magyar versenyző indul, az egyikük a háromszoros magyar bajnok Listár Nikolett lesz.

- Négyszáz méteren versenyzek, egyéni csúcsot szeretnék futni, és tisztességesen helytállni. Hogy ez mit jelent? Nem tudom megmondani, mert fogalmam sincs kik indulnak, milyen erős lesz a mezőny? Egy futás biztos lesz, az elődöntőhöz legalább 52.30-at kellene futnom.

Listár Nikolett tehát jobban kezdte az idei évet, mint zárta az előzőt. Alighanem optimistán néz a majd rá váró feladatokra...

- Optimistán, de nem elbizakodottan! Úgy kell dolgoznom egész évben, mintha most nem nyertem volna ezt a három aranyérmet!

Sokat érő arany

Megjelenés dátuma: 2008. február 25. 04:29.00
Szerző: Zsohár Melinda, Kovalcsik Katalin

Budapest - A múlt hétvégén a Syma-csarnokban került megrendezésre a fedett pályás atlétika ob, melyen egyaránt remekül szerepeltek az arakos és hunyadis atléták.

Érmeket az ARAK versenyzőitől remélhettünk, akik nem is okoztak csalódást, és négy alkalommal ünnepelhettek a dobogón.

Elsősorban Listár Nikolett nagyszerű versenyzését kell kiemelni, a fehérvári futó hölgy már szombaton is remekelt, és 400 méteren 53,75 másodperces idővel aranyérmet szerzett. Listár nagy ellenfele , Petráhn Barbara is rajthoz állt, ám ezúttal az ARAK versenyzője volt a gyorsabb. Ugyanebben a futamban remekelt a fehérvári egyesület másik fiatal futója, Zsigovics Natália is, aki két vetélytársa mögött ért célba 56,54-es idővel, így a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ez is remek teljesítménynek számít az erős mezőnyben.

A legrövidebb sprintszámban, 60 méteren két ARAK-versenyző állt rajthoz, és nem is vallottak szégyent, Turcsik Katalin épphogy leszorult a harmadik helyről, negyedikként végzett, míg Nyusa Viktória a hetedik lett.

Vasárnap még eredményesebb napja volt az arakos hölgyeknek. A jó hangulatot ismét Listár Niki teremtette meg, aki a 400 után 200 méteren is nyert 24,10-es idővel, érdekesség, hogy Petráhn Barbara ezúttal is a fehérvári hölgy mögött végzett. Zsigovics Natália az egy nappal korábbihoz képest egy hellyel hátrébb szorult, és 200-on negyedik helyen ért célba.

A java még csak ezután következett, hiszen a 4x400-as női váltó rajtjához esélyesként állt oda az ARAK stafétája. Nem történt meglepetés, a Nyusa, Turcsik, Zsigovics, Listár összeállítású kvartett magabiztosan futott, és 3:48:90 perces idővel megvédte bajnoki címét, aranyéremnek örülhetett.

- A várakozásnak megfelelően szerepelt egyesületünk az idei ob-n, akiktől érmet, vagy jó helyezést reméltünk, nem okoztak csalódást. A Magyar Atlétikai Szövetség az idén először jutalmazta objektív pontszámítás alapján a bajnokság legjobb férfi és női versenyzőjét, és örvendetes, hogy utóbbi címet Listár Niki söpörte be - mondta Tölgyesi Előd, az ARAK szakosztályvezetője. A 400 méteren mutatott magabiztos versenyzés sokat ért Listárnak, hiszen a szövetség tegnapi döntése alapján a fehérvári sportoló tagja lehet a márciusi, valenciai vb-re utazó kétfős magyar delegációnak.

Egy hét múlva start

Megjelenés dátuma: 2007. július 21. 04:29.00
Szerző:

Székesfehérvár - Mához egy hétre nagy napra viradnak az atlétika szerelmesei: akkor kezdődik az országos magyar bajnokság a megyeszékhely sóstói atlétikai pályáján.

Tény: először ad otthont Fehérvár a legnagyobb hazai versenynek. A Sportlife Media 112. országos magyar bajnokságon megjelenik a teljes hazai élmezőny, hiszen ekkor még ki lehet harcolni a világbajnokságon történő indulás jogát. Az ötfős szervezőbizottság Hirt Károly, az ARAK elnökének vezényletével befejezte a munkáját. Mint az elnök elmondta, a pálya építése a jövő héten kezdődik, köszönetet mondott a Sóstói Stadion dolgozóinak azért, hogy a labdarúgópályák karbantartása mellett az atlétikára is jut idejük, energiájuk. A királynő még meztelen , de aki látta az üres pályát, alighanem el fog ámulni akkor, amikor azt felöltöztetik , és minden a helyére kerül. A 1100 fő befogadására alkalmas mobil lelátókon teltházat várnak, illetve reményeik szerint a pályákat körülölelő állóhelyi részek is megtelnek, így a két nap 2-2 ezer szemtanúja lehet a legnagyobb hazai atlétikai megmérettetésnek. A nevezések az atlétikai szövetséghez már megérkeztek, azokat a jövő hétfőn kapják meg, akkor tudják pontosan, hogy a különböző versenyszámokban mennyien indulnak, hány futamra lesz szükség, és miképpen osztják be arra a versenyzőket. A nézők a helyszínen minden rajtlistát megkapnak, az indulók nevével, rajtszámával, illetve feltüntetve azon a három fő esélyest. Emellett a hangosbemondók is fokozatosan öntik a nézőkre az információkat, illetve a pályán belül mobil mikrofonnal Burján Attila, a volt atléta teszi érdekessé közvetítésével a látványt. A Magyar Televízió kétszer két órában közvetíti az eseményeket, mégpedig a legkiválóbb technikával.

A meteorológiai előrejelzás szerint a verseny hetén csütörtöktől változó időjárásra lehet számítani, eltérő szélviszonyokkal. Ez a verseny színvonalát nem, az eredmények milyenségét befolyásolhatja. Kuriózum lehet a többi érdekesnek ígérkező döntő mellett a 3000 méteres akadályfutás, öt kiváló atléta: Ott, Tóth, Minczér, a fehérvári Végh és Timár vívhat egymással óriási harcot. Először vesz részt az olimpiát követő eltiltása után a bajnokságon Annus Adrián, Fazekas Róbert műtétje miatt marad távol. A fehérvári nézőket a hazai esélyek izgatják, és mint arról korábbi számunkban szóltunk, jó néhány versenyszámban várható az ARAK, illetve Dunaújvárosi AC versenyzőitől dobogós helyezés. Hirt Károly őszintén sajnálta, hogy Kálovics Anikó nem indulhat. A versenyszámokat úgy osztották el, hogy minden napra jusson, futó, ugró, és dobószám egyaránt.

A nézők mellett a résztvevők felé is gesztust gyakorolnak a rendezők. Jószerivel minden finálé után átadnak az érmek mellett valamilyen különdíjat, érdemes lesz tehát rajthoz állni, és maximálisan odatenni magát mindenkinek. Az előkészületek alapján, tudva azt, hogy izgalmas, minden igényt kielégítő versenynek ígérkezik az első ízben a megyeszékhelyen megrendezett ob, elmondhatjuk: a sportok királynője a királyok városában királyi élményt ígér mindenkinek a következő hétvégén: résztvevőnek, illetve nézőnek egyaránt.

Éremesélyesek

Megjelenés dátuma: 2007. július 19. 04:29.00
Szerző:

Székesfehérvár - Jövő hét végén, szombaton és vasárnap rendezik meg a megyeszékhelyen az esztendő egyik nagy versenyét, a felnőtt atlétikai országos bajnokság küzdelmeit.

A sportok királynője a jövő hét végén beköltözik a kirá-lyok városába, s itt tölti víkendjét. A nagy eseményen a megye három egyesülete közül kettő indul az országos bajnokságon, a Hunyadi DSE távol marad.

- Nem vagyunk olyan állapotban, hogy érdemes lenne erre a versenyre külön készülni. Gyaloglóink és hosszútávfutóink vannak, de a gyalogló seregszemle más helyen lesz. A hosszabb távú futó számokban nem versenyzünk, nincsenek meg a felkészülés feltételei. A sportbizottság 30 százalékkal csökkentette támogatásunkat, így felnőtt futóink az egzisztenciájukkal törődnek - mondta Őze Tibor, a szakosztály vezetője.

Az ARAK szokásosan a legnagyob létszámmal indul. Mint rendező, és a hazai pálya előnyét élvező csapat jó eredményeket remélnek.

- Listár Nikolett 100, 200 síkon és a váltókban indul. Kétszázon aranyat, százon érmet várunk tőle, a 4x400-asváltó - ha Zsigovics Natália hazatér addig Belgrádból - megvédheti fedett pályás címét, és tovább fényesítheti tavalyi szabadtéri ezüstérmét. Szeretnénk, ha a 4x100-as váltónk idén is aranyos lenne. Jó lenne, ha Végh Tibor amerikai jó formáját átmentené, és 3000 akadályon az utánpótlás Eb-n bronzérmes Ott Balázzsal nagy harcot vívna az aranyért. Ugyanebben a számban Timár Levente ugyancsak Amerikából hazaérkezve első itthoni verse-nyén titkos esélyes lehet. Molnár Balázs a sérülés után a felépülés végéhez közeledik, Debrecenben az Eb-n biztatóan mozgott, 400 síkon és 400 gáton (arany)érmet remélünk tőle. Disztl Gabi hármasugrásban repülhet a dobogóra. Nyusa Viktória és Turcsik Katalin 100 síkon fut, jó helyezést érhetnek el, ami hazai pályán akár érmet is jelenthet jó esetben. Licsák András 400 és 800 síkon végezhet az első hatban, ami akár jelenthet dobogót is - összegezte Tölgyesi Előd edző.

A Dunaújváros AC kis létszámmal, 3 fővel képviselteti magát, de nagyjából ennyi érmet is remélnek.

- Kácser Krisztina és Kácser Zita a 800, az 1500 sík, valamint a 3000 méteres akadályfutásra nevezett, kettőn indulnak, a helyszínen derül ki melyikben, míg Ilisz Pál 38 évesen a veterán világversenyekre készül. A lányoktól két érmet és ugyanennyi első hat közé kerülést várok, Ilisz Pál is ott végezhet a dobogó környékén - vélte Molnár Ferenc edző.

Gyalogló átok és gátrontás

Megjelenés dátuma: 2007. július 14. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Debrecen (sis) - Az U23-as atlétikai Európa-bajnokság második napján voltak Fejér megyei versenyzők is: korán reggel a gyaloglók, késő este a 400 méter gátfutó Molnár Balázs.

A gyaloglók élete nem volt könnyű tegnap. Mert: korán kellett kelniük, korán eldördült számukra a startpisztoly, és hosszan kellett menetelniük: összesen 20 kilométert tettek meg merev térddel járva. Ugyanis a szabályok ezt írják elő. De Varró Katalin, a székesfehérvári Hunyadi DSE versenyzője pórul járt, hiszen három lappal is figyelmeztették a verseny bírái, ami azt jelentette, hogy kizárták a versenyből. A tizenkilencedik kilométeren... Őze Tibor, a versenyző fehérvári edzője szerint a jelenlévő magyar bírók nem látták szabálytalannak Varró gyaloglását. Hiába, a gyaloglás az értékelés szempontjából hasonlít a tornához, a műkorcsolyához: szubjektív a szabályos, vagy szabálytalan gyaloglás megítélése.

- Mindenkinek van három lapnyi lehetősége ahhoz, hogy befejezze a viadalt. Katinak kiosztották az összest, de ez minden versenyben benne van. Ha nem zárják ki, egyéni csúcsot ment volna, és a 10. hely körül ér be, mint az a lengyel lány, akivel együtt haladt - jelentette ki az edző.

A verseny nagy orosz fö-lényt hozott, a dobogón csak oroszok álltak, Semjakina nyert 1:28,48-as idővel, öt percet ráverve a másodikra. Az ARAK csapatának ifjú gyalogló versenyzője, Madarász Viktória sikeresen célba ért, és a 19. lett, 1:44,41-el.

Este az ugyancsak ARAK atléta, Molnár Balázs állhatott a rajtvonalra a 400 méteres gátfutásban. Féltettük az ifjút, hiszen sérülése miatt nem tudott rendesen készülni. Az utolsó gátnál rontott, és nem jutott a döntőbe.

- Azért bánkódtunk kicsit, mert ha nem ront Balázs, a felkészülés hiánya ellenére is egyéni csúcsot futott volna - mondta az édesapa, Molnár Ferenc, a dunaújvárosi atléták edzője.

U23-as atlétikai Eb: start Debrecenben
Megjelenés dátuma: 2007. július 12. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár (sis) - Ma megkezdődik Debrecenben az U23-as atlétikai Európa-bajnokság.

A felnőtt kor előtti utolsó korosztály versenyén nagy mezőny áll rajthoz a cívisvárosban. A magyar csapatot 40 atléta képviseli a kontinensviadalon, közöttük székesfehérváriak-kal, az ARAK és a Hunyadi DSE versenyzőivel.

Az ARAK három atlétát adott a korosztályos válogatottnak. A három versenyző négy számban indul Debrecenben. Molnár Balázs, a korábbi dunaújvárosi Amerikában tanul és edz, a kontinensbajnokság, illetve a hónap végén megrendezésre kerülő országos bajnokság miatt jött haza.

- Balázs 400 gáton és a 4x400 méteres váltóban indul. Ha a gátfutás selejtezőjét sérülésmentesen hozza, továbbjuthat. Döntőbe várjuk ebben a számban, annak ellenére, hogy a sérülése akadályozta a felkészülését. A gyaloglóink, Rácz Sándor és Madarász Viktória esetében a 20 kilométeres távon nagy kérdés, hogy milyen napjuk lesz pénteken és szombaton? Ha jó, akkor eddigi legjobbjukat elérhetik, és ez akár a 8-12. helyre is elegendő lehet - mondta Tölgyesi Előd edző.

ARAK-siker, és összetett érmek

Megjelenés dátuma: 2007. július 11. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Budapest (sis) - A Puskás Ferenc Stadionban rendezték meg a serdülő atléták idei legnagyobb seregszemléjét, az országos összetett bajnokság küzdelmeit.

A viadalon a megyét a megyeszékhely csapata, az ARAK képviselte.

A fehérváriak a szokásosan jó eredményeiket érték el. Csada Zsuzsunna a 13 évesek C , azaz dobó változatában 1618 ponttal nyert országos bajnoki címet. Csada második bajnoki címét a 13 éves lányok csapatával szerezte. Szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott a csapat tagjaként az egyéniben negyedik Mátrai Kata, az ötödik Pálinkás Dóra és Soós Hajnalka. A 15 éves lányok kétnapos hatpróbáját zárta az igen előkelő második helyen Borsányi Gyöngyi. A szoros versenyben a negyedik szám után még vezető ARAK-os versenyző csak a befejező számokban kapott ki ellenfelétől és lett végül ezüstérmes. Értékes helyezéseket szerzett a 14 éveseknél Huszár Kitti és Czúcz Gréta, hiszen a dobogóról lecsúszva az 5. és a 6. helyet szerezték meg. A 14 éves lánycsapat ugyancsak a 6. helyen végzett.

Tehetség és gének

Megjelenés dátuma: 2007. július 03. 04:29.00
Szerző:

Székesfehérvár - A hétvége háromszoros atlétikai magyar bajnokával találkozhattam, aki 15. elsőségét szerezte meg a hon legnagyobb kor-osztályos (és felnőtt) versenyén. Szép termés.

Pedig Zsigovics Natália még mindössze 16 éves, mégis ennyi arany díszíti pályáját. Na persze könnyű annak, akinek édesapja maratoni futó, édesanyja meg négyszázas magyar bajnok volt. Megilletődötten mindketten csókolomot köszönünk, aztán, hogy a lány oldódjon, edzőjét, Halász Gézát faggatom.

- A két síkfutószámon vártuk Nati győzelmét. A két váltóban az egyikben aranyat, a másikban bronzérmet szerzett. Távlatokban gondolkozunk a versenyzővel, ezért nem hajtjuk túl, hetente négyszer edz, arra készül, hogy később a felnőtt vb és az olimpia is összejöjjön neki. Szerencsés, mert jó fizikai adottságai vannak, illetve szülei révén a gének is rendben találtatnak nála. Pszichésen kell még fejlődnie ahhoz, hogy igazán nagy versenyző legyen. A jövő héten Ostravába utazik a világbajnokságra, majd utána Belgrádba, az Európai olimpiai reménységek versenyére. A vb-n jó lenne, ha menne egy vagy két kört, míg az EORV-on 400-on akár döntős is lehet - mondta az edző.

Az ifjú hölgyhöz szegezett első kérdés aligha nevezhető hízelgőnek, mert az úgy szólt: mennyire rossz érzés a vb-n a futottak még kategóriába besorolni annak, aki itthon magasan a legjobb? Az ifjú, kora ellenére érett választ adott:

- A részvétel önmagában fontos, örülök neki, hogy kijuthattam oda. Jó játék számomra a verseny, de az edzés is, igaz, a pihenés sincs ellenemre - jelentette ki.

Kíváncsi voltam rá, hogy nem nyomasztotta ama elvárás, hogy sikeresnek kell lennie? Igaz ez az önmagával szemben, az önmaga által támasztott elvásárokra is.

- Nincs olyan, hogy muszáj nyerni, futni kell, és hogy mi lesz az eredmény, az a pillanatnyi állapotomtól függ. Ami az ob-t illeti, elégedett vagyok az éremterméssel, bár az időeredményeim lehettek volna jobbak is. De jobb gyengébb idővel nyerni, mint jobbal másodiknak lenni, de legközeleb azon is javíthatok, most apró sérülés hátráltatott - vélte.

Natália tanul és versenyez. Vajon soha nem fordult még elő, hogy tanulás közben arra hivatkozott, hogy futnia kell, futás közben meg arra, hogy első a tanulás?

- Nem, lehet ezeket egyeztetni. Tanulni muszáj, edzeni meg szeretek. Most izgat a vb, az EORV, aztán jöhet a felnőtt ob. Vannak álmaim ezt illetően, de azt szeretem megtartani magamnak...

Kácser Kriszta: országos csúcs

Megjelenés dátuma: 2007. július 02. 04:28.00
Szerző:

Budapest - A főváros-ban rendezték meg a hétvégén az utánpótláskorú atléták országos bajnokságát. Fejér valamennyi elindult egyesülete aranyosan tért haza a viadalról.

Fejért az ARAK, a Dunaújvárosi AC és a Hunyadi DSE képvielte. Az arakosok éremmérlege 4 arany-, 2 ezüst-, 6 bronzérem. Dunaújváros atlétái 2 aranyat, 3 ezüstöt vittek haza, a Hunyadi 1 aranyat, 1 ezüstöt szerzett. Az arakos Zsigovics Natália 3 bajnoki címmel dicsekedhet, a dunaújvárosi Kácser Krisztina 2 aranya mellé országos csúccsot ért el, a MASZ a teljesítményét különdíjjal értékelte.

Az ARAK versenyzője, Zsigovics Natália, mint Tölgyesi Előd utánpótlás szakágvezető elmondta, a várakozásnak megfelelően meg- nyerte a 200 és 400 méteres síkfutást. A svédváltóban ő biztosította be a Kauth Bettina, Rontó Enikő, Márton Rita, Zsigovics összetételű csapat aranyát. E váltóformában 100, 200, 300 és 400 méteren váltották egymást a résztvevők. Fülöp Renáta 11,99 méterre repült a hármasugrásban, és a dobogó legmagasabb pontján landolt. Győzött a 4x400-as utánpótlás váltó (Licsák András, Molnár Balázs, Jenei Péter, Baglyas Tamás). Kulifai Tamás 300 gáton, Rechardt Ronald magasugrásban, Nyusa Viktória 100 síkon szerzett ezüstérmet. Utóbbi a legjobb idővel került a fináléba, de a rajt miatt meg kellett elégednie az ezüsttel. Molnár sérülten csak 400 síkon indult, bronzérmes, érzett a kihagyás. Licsák 800-on 3., 400-on 4. lett. Az ARAK bronzérmes váltói: 4x100 m ifi leány (összetétele egyezik a győztes svédváltóval), a 4x100 m ifi fiú (Bartha András, Kulifai, But Gergely, Kovács Levente), és ugyanez a csapat a fiú svédváltóban is harmadik, iletve a junior 4x400-as válétó (Peng Gábor, Kovács Csaba, Bóvári, Bukosza Vilmos). -os Kácser Krisztina 2000 m akadályon és 800 m síkon aranyérmes, testvére, Zita mindkét számban mögötte ért célba. Kétezren a dunaújvárosi hölgy 6.42,06-al országos csúcsot futott. Az ifi leány svédváltó (Nyuli Anna, Papp Andrea, Farkas Dorottya, Tóth Krisztina) ezüstérmes. Farkas Dorottya 300 gáton, 400 síkon ötödik, Tóth Krisztina ugyanitt hatodik.

A DAC

- Kiemelkedően teljesítettek versenyzőink, a DAC történetében először értünk el korosztályos országos csúcsot! - örvendett Molnár Ferenc, a csapat egyik edzője.

- Az érettségi állt napjaink középpontjában, nagy öröm a két arany. Éreztem, jó formában vagyok, de meglepett, hogy 4 másodpercet javítottam a csúcson. A különdíj? Azt hittem, fiú kapja... - vélte Kácser Kriszta.

A Hunyadi DSE-ben Papp Dénes megnyerte a 10 km gyalogló számot. Őri István 3000 m síkon második, ötezren negyedik. Az 5 km ifi leányok gyaloglószámában Kukucska Zita hatodik, Troják Anett a hetedik.


Az atlétikai ob-ről, első alkalommal

Megjelenés dátuma: 2007. április 20. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár (sis) - Tegnap tartotta első sajtótájékoztatóját a július végén felnőtt atlétikai országos bajnokságot szervező bizottság.

A rendezvényen megjelent Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. Az elnök elmondta: az elmúlt években Nyíregyháza és Debrecen volt az ob házigazdája, örültek, hogy elkészült a székesfehérvári atlétikai pálya, így most Fejér székhelye ad otthont az év legrangosabb honi atlétikai eseményének. Az előkészületek ismerete alapján kijelentheti: biztos, hogy jó versenyt rendeznek, ami egyúttal válogató lesz a vb-re és az Universiadére.

Hirt Károly, az ARAK elnöke szerint a sportág fejlődésének elemi feltétele, hogy elkészült a pálya, és rangos hazai és nemzetközi versenyeket rendezhetnek. Amióta szerződést kötöttek a szövetséggel, kiderült, a verseny mindkét napján a televízió 2- 2 órás élő közvetítésben számol be a viadalról, ez pedig segíti, hogy megfelelő számú támogatót találjanak. Erre szükség is lesz, mivel a színvonalas bajnokság nagy költséget jelent, előreláthatóan 3- 10 millióba kerül majd az ob. A névadó szponzorral a megállapodás már közel van. A rendezésről elmondta, idén még mobil lelátók lesznek, de azon dolgoznak, hogy később állandó nézőtéren helyezhessék el a sportág barátait. Lesznek az ob-hez kapcsolódó karitatív rendezvények, a Vöröskereszt véradást szervez, illetve megmutathatják magukat a mozgáskorlátozott atléták is. Vaskó Zoltán, az ARAK magasugrója kijelentette, itthon bajnok akar lenni, de a 227 centiméter, az olimpiai szint megugrása is célja!

Megjelenés dátuma: 2007. február 19. 04:29.00
Szerző:

Budapest - A Syma csarnokban rendezték meg szombat, vasárnap a 2007. évi felnőtt fedett pályás atlétikai országos bajnokságot. Fejér megyei sikerekkel.

Az első napon az első megyei érmet, a 3 kilométeres gyaloglás bronzát az ARAK atlétája, Madarász Viktória szerezte, 13,41-es idővel.

- Mit tagadjam, vártam, hogy a dobogóra kerülök. Sőt, mivel eddigi egyéni legjobbomat gyalogoltam, és 4 percet javítottam, így különösen örülök - mondta.

Az ARAK-os távolugró, Navarrete Ádám a 8. helyen végzett 13,74 méterrel, majd Listár vágtázta a harmadik Fejér megyei medált, ezüstöt. Azonos idővel a győztessel, és csak a célfotó hirdette ki győztesnek a BEAC versenyzőjét, Várit. Turcsik a negyedik, Nyusa a 12. ezen a távon (mindkettő ARAK).

- Van Isten, mert végig tudtam menni a távot, hiszen a hajlítóizmom rendetlenkedett. Idén még csak egyszer mentem hatvanat. Hogy mi lesz a vasárnapi 200 méteres távon így? Jó kérdés, a választ csak utána tudom megadni - jelentette ki Listár.

Vasárnap aztán megnyerte a 200 méteres síkfutást (klubtársa Turcsik a 4., Zsigovics Natália az 5.), majd a 4x400-as váltóval országos csúcsot repesztette a Listár, Turcsik, Zsigovics, Varga csapat, öt tizedet javítva a meglévőn, 3:48,24-gyel értek célba.

- Tényleg van Isten! Úgy volt, hogy a váltóban nem is indulok, mert nagyon fájtam, de a masszázs után összeszedtem magam, és most mindnyájan nagyon boldogok vagyunk - örömködött a fehérvári futónő.

- Egészen más fedett pályán atlétizálni, mint szabad téren. Itt rövidebb az egyenes szakasz, a kanyarokban pedig dőlt a pálya, sokkal nehezebb kapaszodni és haladni. De ez csak a futók esetében igaz, a többieknek kifejezetten jobbak az itteni körülmények, hiszen nem zavar a szél, és az egyéb időjárási körülmények. Az ugróknak meg sokkal jobb itt, hiszen a talaj fából van, ez az elrugaszkodáskor visszarúg, tehát nagyobbat lehet ugrani. Emiatt van, hogy a fedett ugróeredmények jobbak, mint a szabadtériek - magyarázta a hajdani sikeres fehérvári atléta, a MASZ elnökségi tagja, Tölgyesi Balázs.
Varga Fruzsina nyakába akasztották a negyedik érmet, a 400 méter időfutamai után bizonyult a harmadik legjobbnak.

- Jól sikerült a visszatérésem, éremmel folytathatom a sérülés után a pályámat. Mi kell ennél több? - jelentette ki boldogan a versenyzőnő.

Vasárnap a harmadik aranyérmet Vaskó Zoltán (ARAK) szerezte, aki 220 centit ugrott, és ez elegendő volt a győzelemhez.

- Volt önbizalmam, de nem bíztam el magam. A 222 majdnem sikerült, technikailag kell javítanom - szóltak a győztes szavak.Érmek és helyezések

Megjelenés dátuma: 2007. február 14. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Budapest (sis) - Az atléták fedett pályás Budapest bajnokságán szép megyei sikerek születtek, valamennyi egyesület szerzett érmet.

Az ARAK versenyzője, Vaskó Zoltán figyelemreméltó szerepléséről, egyéni csúcsáról (222 cm) már beszámoltunk. Klubtársa, az ifjúsági korú Reichardt Ronald 190 cm-rel szintén egyéni csúcsot ért el, és ezzel a felnőttek között a 10. helyen végzett. Hármasugrásban Navarrete Ádám ugrotta idei legjobbját, ami a 8. hely megszerzésére volt elég. A nőknél Varga Fruzsina állhatott dobogóra, 400 m-en 57,06-ot futott, ezen a távon Zsigovics Natália 58,18-al a kilencedik lett. Az egykörös sprintben viszont ugyanő a 4. helyen végzett, 25,67-el, míg Turcsik Katalin a 6., 25,73-al. Az ugróknál Navarrete Noémi 160 centiméterrel magasugrásban 5., Fülöp Renáta 11,70-el hármasugrásban ugyancsak ötödik. Az ifjúságiak mezőnyében Rontó Enikő 60 m-es gátfutásban ezüstérmes.


Vaskó új csúcsa
Megjelenés dátuma: 2007. február 12. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Budapest (sis) - A fővárosban újabb nemzetközi fedett pályás viadalnak adott otthont a Syma-csarnok, mégpedig a fedett pályás Budapest és Pest megyei bajnokságnak.

A fővárosaik versenyén a hazai mezőny legjobbjai közül többen távol voltak, mivel más városokban vettek részt nemzetközi viadalokon. Igaz, sokan jöttek a szomszédos országok atlétái közül, így jelentős létszámban bonyolították le a bajnokságot. Fejér megyéből többen rajthoz álltak, s ketten a dobogóra is állhattak. Vaskó Zoltán, nem is oly régen egyéni csúcsát beállítva, a 220 centiméteres magasságot átugorva nyert a nemzetközi mezőny és a magyar bajnok Boros László előtt. Vaskó most is ezt tette, annyi különbséggel, hogy megjavította eddigi legjobbját, és 222 centiméterrel győzött. Ez biztató a közelgő fedett pályás országos bajnokság előtt! Az ARAK atlétája örült a sikernek, de a csalódottságának is hangot adott. Ugyanis tisztában volt vele, hogy jó formában van, számított egyéni csúcsa megjavítására, de a 224 centiméterben reménykedett. Majd az ob-n!

Az atlétikai ob-ről, első alkalommal
Megjelenés dátuma: 2007. április 20. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár (sis) - Tegnap tartotta első sajtótájékoztatóját a július végén felnőtt atlétikai országos bajnokságot szervező bizottság.

A rendezvényen megjelent Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. Az elnök elmondta: az elmúlt években Nyíregyháza és Debrecen volt az ob házigazdája, örültek, hogy elkészült a székesfehérvári atlétikai pálya, így most Fejér székhelye ad otthont az év legrangosabb honi atlétikai eseményének. Az előkészületek ismerete alapján kijelentheti: biztos, hogy jó versenyt rendeznek, ami egyúttal válogató lesz a vb-re és az Universiadére.

Hirt Károly, az ARAK elnöke szerint a sportág fejlődésének elemi feltétele, hogy elkészült a pálya, és rangos hazai és nemzetközi versenyeket rendezhetnek. Amióta szerződést kötöttek a szövetséggel, kiderült, a verseny mindkét napján a televízió 2- 2 órás élő közvetítésben számol be a viadalról, ez pedig segíti, hogy megfelelő számú támogatót találjanak. Erre szükség is lesz, mivel a színvonalas bajnokság nagy költséget jelent, előreláthatóan 3- 10 millióba kerül majd az ob. A névadó szponzorral a megállapodás már közel van. A rendezésről elmondta, idén még mobil lelátók lesznek, de azon dolgoznak, hogy később állandó nézőtéren helyezhessék el a sportág barátait. Lesznek az ob-hez kapcsolódó karitatív rendezvények, a Vöröskereszt véradást szervez, illetve megmutathatják magukat a mozgáskorlátozott atléták is. Vaskó Zoltán, az ARAK magasugrója kijelentette, itthon bajnok akar lenni, de a 227 centiméter, az olimpiai szint megugrása is célja!


Nadap (sis) - Az időjárás szeretheti a mezeifutókat, hiszen számukra kedvező időben vághattak neki az atléták az emelkedőknek.

Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke adta meg a rajtjelet szombaton az országos bajnoki versenyre. A Hunyadi DSE szervező, rendező munkáját dicséri, hogy már most megkapták a felkérését a jövő évi, 100. mezei országos bajnokság megrendezésére. Összesen 619 versenyző állt rajthoz, a megyét az ARAK, a Dunaújvárosi AC és Hunyadi DSE versenyzői képviselték. A mérlegük: egy arany, két ezüst, egy bronz. Fejér eredményei, férfi felnőtt 6 km-es táv: a hunyadis Juhász András a 4., a csapat a 3. lett. Junior leány, 4,5 km: 2. Kácser Krisztina (Dunaújvárosi AC), ... 7. Imre Orsolya (ARAK), 8. Kácser Zita (DAC). Csapatban: 2. Dunaújváros. Ifjúsági fiú, 6 km: 7. ARAK. Serdülő leány, 15 évesek, 3 km, csapat: 1. Dunaújvárosi VSI (Hajdú Rita, Szabó Zita, Rehány Orsolya). Serdülő fiúk 15 évesek, 4,5 km: csapat: 4. ARAK, 8. Hunyadi DSE.

Megjelenés dátuma: 2007. július 14. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Debrecen (sis) - Az U23-as atlétikai Európa-bajnokság második napján voltak Fejér megyei versenyzők is: korán reggel a gyaloglók, késő este a 400 méter gátfutó Molnár Balázs.

A gyaloglók élete nem volt könnyű tegnap. Mert: korán kellett kelniük, korán eldördült számukra a startpisztoly, és hosszan kellett menetelniük: összesen 20 kilométert tettek meg merev térddel járva. Ugyanis a szabályok ezt írják elő. De Varró Katalin, a székesfehérvári Hunyadi DSE versenyzője pórul járt, hiszen három lappal is figyelmeztették a verseny bírái, ami azt jelentette, hogy kizárták a versenyből. A tizenkilencedik kilométeren... Őze Tibor, a versenyző fehérvári edzője szerint a jelenlévő magyar bírók nem látták szabálytalannak Varró gyaloglását. Hiába, a gyaloglás az értékelés szempontjából hasonlít a tornához, a műkorcsolyához: szubjektív a szabályos, vagy szabálytalan gyaloglás megítélése.

- Mindenkinek van három lapnyi lehetősége ahhoz, hogy befejezze a viadalt. Katinak kiosztották az összest, de ez minden versenyben benne van. Ha nem zárják ki, egyéni csúcsot ment volna, és a 10. hely körül ér be, mint az a lengyel lány, akivel együtt haladt - jelentette ki az edző.

A verseny nagy orosz fö-lényt hozott, a dobogón csak oroszok álltak, Semjakina nyert 1:28,48-as idővel, öt percet ráverve a másodikra. Az ARAK csapatának ifjú gyalogló versenyzője, Madarász Viktória sikeresen célba ért, és a 19. lett, 1:44,41-el.

Este az ugyancsak ARAK atléta, Molnár Balázs állhatott a rajtvonalra a 400 méteres gátfutásban. Féltettük az ifjút, hiszen sérülése miatt nem tudott rendesen készülni. Az utolsó gátnál rontott, és nem jutott a döntőbe.

- Azért bánkódtunk kicsit, mert ha nem ront Balázs, a felkészülés hiánya ellenére is egyéni csúcsot futott volna - mondta az édesapa, Molnár Ferenc, a dunaújvárosi atléták edzője.

 
 
U23-as atlétikai Eb: start Debrecenben
Megjelenés dátuma: 2007. július 12. 04:29.00
Szerző: Silye Sándor

Székesfehérvár (sis) - Ma megkezdődik Debrecenben az U23-as atlétikai Európa-bajnokság.

A felnőtt kor előtti utolsó korosztály versenyén nagy mezőny áll rajthoz a cívisvárosban. A magyar csapatot 40 atléta képviseli a kontinensviadalon, közöttük székesfehérváriak-kal, az ARAK és a Hunyadi DSE versenyzőivel.

Az ARAK három atlétát adott a korosztályos válogatottnak. A három versenyző négy számban indul Debrecenben. Molnár Balázs, a korábbi dunaújvárosi Amerikában tanul és edz, a kontinensbajnokság, illetve a hónap végén megrendezésre kerülő országos bajnokság miatt jött haza.

- Balázs 400 gáton és a 4x400 méteres váltóban indul. Ha a gátfutás selejtezőjét sérülésmentesen hozza, továbbjuthat. Döntőbe várjuk ebben a számban, annak ellenére, hogy a sérülése akadályozta a felkészülését. A gyaloglóink, Rácz Sándor és Madarász Viktória esetében a 20 kilométeres távon nagy kérdés, hogy milyen napjuk lesz pénteken és szombaton? Ha jó, akkor eddigi legjobbjukat elérhetik, és ez akár a 8-12. helyre is elegendő lehet - mondta Tölgyesi Előd edző.

 
Atléták öröme: felépült a pálya
Megjelenés dátuma: 2006. szeptember 23. 04:29.00
Szerző: Mórocz Zsolt

Székesfehérvár - Tegnap avatták a Sóstói Stadionban a régóta várt atlétikai komplexumot. Az ünnep előtt sportfórumot rendeztek.

Délután a stadionban előbb a sportfórumra gyülekeztek a város sportvezetői, a kis és nagy egyesületek képviselői. Ott voltak a többi között az Alba Volán SC, az ARAK, a Curling Egylet, az FC Fehérvár, a Hullám 91 UVE, a Hunyadi DSE vezetői, de a testnevelő tanárok is érdeklődéssel figyelték a történteket.

Elsőként Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium sport szakállamtitkárságának a vezetője szólt, aki testnevelőből lett vezető, igaz, ez előtt a Nemzeti Sportbizottság főtitkáraként már megismerhette a sportvezetők gondjait. Ismertette a minisztérium, illetve a szakállamtitkárság szervezeti felépítését, szólt a sport és turizmus kapcsolatáról, az oktatás és sport, a képzés, továbbképzés, a sportegészségügy, a létesítmény projektek, a sport példaerejének fontosságáról. A feltett kérdésekből kiderült, hogy a sportstratégia, a sporttörvény, a megyei sportigazgatóság léte, nem léte éppúgy foglalkoztatta a megjelenteket, mint a sportfejkvóta kérdése, a jövedelmek adózási rendszerének egységesítése. Felvetődött a sportklubok helyzete, romló gazdasági lehetőségei, a sportlétesítmények építése, fejlesztése alkalmával eltörölt áfa visszaigénylése, vagy éppen a támogatók adóvisszaigénylése. A szakállamtitkár volt akit biztatott, volt, akit nem. Mondandójának a lényege, hogy a sportstratégia megvalósításának az eszköze a sporttörvény. Hangsúlyozta, az itt felvetett és egyéb sportkérdések megoldásában a sporttársadalom egységére van szükség, és ha ez megvan, akkor élhet a sporttörvény, jöhet annak módosítása. Megerősítette: a finanszírozásra rendelkezésre álló pénz nem lesz több, de tény, a meglévőt is okosabban kellene felhasználni.

Ezt követően Világosi Gábor, a városi önkormányzat sportbizottságának az elnöke értékelte a maguk mögött hagyott négyéves ciklust.

A jelenlévők átvonultak az új atlétikai pályára, ahol a nagyszerű létesítményt Elbert Gábor, Warvasovszky Tihamér polgármester és Világosi Gábor adta át. Az átvágott szalagot és ezzel jelképesen az új létesítményt Listár Nikolett, az ARAK bajnoka vette át. A lelátón sokan ültek, volt kiválóságok, a többi között Tölgyesi Balázs, Korányi Balázs, a Cornexi-Alcoa-HSB Holding női kézilabdázói. A polgármester elmondta, a pálya nem csupán a versenysportok rendelkezésére áll a jövőben. A nap ragyogóan sütött, sűrűn szólt a taps a győzteseknek, résztvevőknek, amikor rögtönzött versenyt szerveztek az ARAK vezetői az ünnep alkalmával. Mert a sport városában miképpen lehetne méltóvá tenni a sport ünnepét? Versennyel. Volt hármasugró-, magasugró viadal, kombinált futóváltó, sík- és gátfutóverseny. Ez volt.

Atlétikai pálya meg szerencsére már van...!

Jól kezdődött az év

Birkózóból atlétává lett
Megjelenés dátuma: 2006. július 14. 04:29.00
Szerző: Mórocz Zsolt

Székesfehérvár (mj) - Egykor a H. Szondi SE szépreményű birkózója volt, ma az ARAK hosszútávfutója a Műszaki Egyetem ötödéves hallgatója, a 23 éves Szekeres András.

Tehetséges birkózóként kezdte sportpályafutását Szekeres András, ezt bizonyítja a serdülő magyar bajnoki címe is. Miután befejezte középiskolai tanulányait, búcsút vett a karfiolfülűek világától.

- Budapesten, a Műszaki Egyetemen tanultam tovább, jelenleg a villamosmérnöki szakon ötöd-, míg a matematika szakon másodéves hallgató vagyok. Amikor felkerültem a fővárosba, szüleim határozottan kijelentették, hogy az egészségem megőrzése érdekében, mindenképpen válasszak valamilyen sportolási lehetőséget. A tanulás mellett a futás tűnt a legkézzelfoghatóbb megoldásnak. Eleinte, három évig heti négy alkalommal, naponta 30 percet futottam a pesti utcákon, illetve a MAFC sporttelepén. Két éve, 2004 augusztusában kint jártam a Sóstói Stadionban, ahol megkérdeztem az ARAK elnökét, Hirt Károlyt, hogy futhatok-e náluk? Igent mondott, sőt, a klub igazolt versenyzője lettem - mondta az immár atléta Szekeres.

A fiatalember nem bánta meg a váltást, mint ahogy azt megjegyezte, itt legalább nem kell fogyasztania, mint a birkózásban. A tét sem nyomasztja, mint korábban a szőnyegen, hiszen a futásban amatőrként falja a kilométereket. Eddig kétszer teljesítette a maratoni távot, s annál többször a félmaratonit. Ebben a műfajban, idén júnisuban már bajnoki címet is szerzett az ARAK színeiben, hiszen Homola Viktorral és Tímár Leventével együtt megnyerték a félmaratoni váltót. Szintén egy váltó tagjaként, 2005-ben a Bécs-Budapest közötti távot is teljesítette, s bár nehéz volt, de kibírta a vékony dongájú fiú. Szereti a kihívásokat, így a Kékes-futásnak háromszor rugaszkodott neki, az idén érte el a legjobb eredményt, a 15. helyen ért be a célba. Atlétaként, a profizmusról nem álmodik, mert a pályaversenyekre alkamatlannak tartja magát. Marad amatőrnek, s elégedett, mert önmagának is bizonyított.

 


  TESZ - Futóverseny
 
 
 
  Eseménynaptár

  TÁJFUTÁS
 
  Galéria
 
Galéria
  ARAK oldalak
 
 
 
 
  Projektek
 
 
 
 
 
 
 
Név
E-mail
  Bejelentkezés
  facebook
 
 
  
                                                                     Cím: 8002 Székesfehérvár, Csíkvári út 10.; Pf. 144/2    E-mail: arak@arakatletika.hu  Tel./Fax: 22/501-373